Op maandag 23 januari opende minister Ernst Kuipers de nieuwe revalidatieafdeling van Lelie zorggroep in het IJsselland Ziekenhuis. De samenwerking streeft naar de juiste zorg op de juiste plek.

“De nieuwe afdeling is een mooi voorbeeld hoe zorgaanbieders uit verschillende sectoren kunnen samenwerken om de zorg slimmer te organiseren,” stelde Albert van Wijk, bestuurder van het IJsselland Ziekenhuis, bij de een bijeenkomst ter gelegenheid van de opening. “We zien de gevolgen van de vergrijzing elke dag toenemen. Dat vertaalt zich in druk op de zorg en vraagt om actie.”

Intensieve samenwerking

De intensieve samenwerking tussen Lelie zorggroep en het IJsselland Ziekenhuis startte in 2020. “Omdat de afdeling midden in het ziekenhuis is gehuisvest, kunnen patiënten sneller doorstromen,” zegt Hendrik Jan van den Berg, bestuurder bij Lelie zorggroep. “En omdat we als Lelie zorggroep ook wijkverpleging bieden, kunnen we mensen sneller helemaal naar hun vertrouwde plek thuis begeleiden. De lijnen terug naar ons of naar het ziekenhuis blijven kort.” Daarnaast zijn er op de afdeling permanent vier bedden gereserveerd voor kortdurend verblijf van patiënten die in het ziekenhuis komen en niet direct naar huis kunnen. “De eerste weken van de afdeling wordt daar al dankbaar gebruik van gemaakt. Zo voorkomen we dat mensen onnodig lang in het ziekenhuis moeten verblijven.”

Hetzelfde gebouw

Ziekenhuizen en ouderenzorgzorgorganisaties werken al langer met elkaar samen, maar vaak gebeurt dat wel vanuit verschillende gebouwen. “Het is uniek dat deze afdeling echt in het ziekenhuis is gevestigd.” geeft Marjolein Tasche, voorzitter van koepelorganisatie deRotterdamseZorg en bestuurder van het Franciscus Gasthuis, aan. “Het biedt kansen voor medewerkers van aangrenzende werkgebieden om bij elkaar in de keuken te kijken en van elkaar te leren.”

Bron: Persbericht