Het, door LIAG ontworpen, Prinses Máxima Centrum is internationaal in de prijzen gevallen. Het gebouw is uitgeroepen tot winnaar van de German Design Award 2020 in de categorie Architectuur. De German Design Award eert projecten die worden gekenmerkt door een hoge kwaliteit op het gebied van design & esthetiek, innovatie, energie-efficiëntie en sociale cohesie. De jury looft met name de Healing Environment die LIAG met empathie heeft ontwikkeld en uitgevoerd.

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, gelegen in Utrecht, is een uniek centrum waar alle hoog complexe zorg en research voor kinderen met kanker bij elkaar komt om de best mogelijke resultaten voor kinderen met kanker te behalen. Het opende in juni 2018 haar deuren en het heeft een oppervlakte van bijna 45.000 m2.

Kind en ouders centraal
De missie van het Prinses Máxima Centrum is om elk kind met kanker te genezen met optimale kwaliteit van leven. Het gebouw is ontworpen om dit doel te ondersteunen. Alle aandacht gaat uit naar het kind en het gezin. Een huiselijke sfeer zorgt ervoor dat kinderen zich thuis kunnen voelen en kind kunnen zijn. In de ouder-kind-kamer kan het gezin op een natuurlijke manier samen zijn. LIAG besteedde aandacht aan aspecten als daglicht, lucht, uitzicht, goede akoestiek en duidelijke zonering om het genezingsproces te bevorderen. Het omringende landschap is verweven met het gebouw. Groen en daglicht is overal aanwezig. Jonge patiënten ervaren hierdoor de seizoenen, het weer en het dag- en nachtritme.

Een kleurrijke brug verbindt het Prinses Máxima Centrum met het aangrenzende Wilhelmina Kinder Ziekenhuis, zodat ze optimaal van elkaars faciliteiten gebruik kunnen maken.

Uit het juryrapport
“The highly-modern building complex expresses itself right from the outside with a friendly and colourful facade. The rooms are arranged  in a contemporary way and offer a separate area for parents that can be used for overnight stays, allowing them to be near to their children. An exemplary design, developed and executed with sensitivity and empathy.”

Over de German Design Award
De German Design Award is één van de belangrijkste internationale prijzen die wordt uitgereikt door de German Design Council. Elk jaar worden de communicatie- en productontwerpen die ‘baanbrekend zijn in het internationale design landschap’ beloond met deze prijs. De German Design Award bestaat sinds 2012 en is inmiddels uitgegroeid tot één van de meest prestigieuze Design Awards in de wereld.

Architectuur: LIAG
Ontwerp, Interieur: LIAG, MMEK, et all
Inrichting ABO-ruimten en kinderspelen: MMEK
Landschap: BplusB