Woensdag 14 november zijn in de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen in Haarlem de Nederlandse For Women In Science beurzen uitgereikt.

Deze beurzen zijn een initiatief van L’Oréal en UNESCO, samen met partners van het programma, het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) en het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH). Tijdens de feestelijke ceremonie ontvingen topwetenschappers Liesbeth van Vliet (Nivel) en Aimee van Wynsberghe (TU Delft) de beurzen ter waarde van 25.000 euro voor onderzoek en hun bijdrage aan de wetenschap. Hiermee krijgen zij de kans om te werken aan hun onderzoek bij het prestigieuze NIAS in Amsterdam.

Liesbeth van Vliet (1985) onderzoekt welke communicatie patiënten en hun dierbaren nodig hebben op het moment dat ze geconfronteerd worden met ernstige, veelal ongeneeslijke, ziekten. Ook kijkt Van Vliet welke communicatie hen op die momenten zou kunnen schaden. Deze patienten hebben namelijk naast goede medische zorg, ook goede informatie en emotionele ondersteuning nodig. De rode draad door het onderzoek van Van Vliet is het beter begrijpen van de kracht van communicatie op momenten dat die het allerbelangrijkste is.
Aimee van Wynsberghe (1981) heeft als missie om het ethisch en verantwoord ontwikkelen, gebruiken en handhaven van robots en kunstmatige intelligentie op de agenda te zetten. Robots maken namelijk steeds meer een deel uit van ons dagelijks leven; we komen met ze in contact maar gaan ook steeds meer met ze samenwerken. Van Wynsberghe onderzoekt hoe belangrijk het is om sociale en ethische kenmerken in kaart te brengen bij deze nieuwe ontwikkelingen. Het onderzoek van Van Wynsberghe concentreert zich op wat de ethische betekenis is van mens-robotcontact.