MC Groep is maandag 2 november als eerste ziekenhuis in Nederland gestart met de Medicatie Controle App.
Deze applicatie maakt supersnelle medicatiecontrole mogelijk bij alle high risk medicatie die patiënten in het ziekenhuis MC Zuiderzee in Lelystad krijgen toegediend. High risk medicatie betreft alle medicatie die via een infuus of injectie wordt toegediend. De Medicatie Controle App is ontwikkeld door MC Groep in samenwerking met de firma Boomerweb en voldoet aan de eisen voor dubbele medicatie controle. Met behulp van de Medicatie Controle App kunnen verpleegkundigen in MC Groep de dubbel check uitvoeren zonder daarbij een directe collega nodig te hebben. De app wordt gebruikt bij het bereiden en het toedienen van high risk medicatie.
‘De app is een antwoord op knelpunten in de praktijk’, vertelt Marja Rezelman, manager Kliniek en Diagnostiek bij MC Groep. ‘Bij de dubbel check van de bereiding en toediening is het samen doorlopen van alle stappen tijdrovend. In de praktijk gebeurt dit veelal op basis van vertrouwen in plaats van check op basis van het voorschrift. Het gebruik van de app maakt dat de verpleegkundige binnen twee minuten door alle stappen heen wordt geleid en niets kan overslaan.’ Aan de app is 24/7 een zorgcentralist van Zorgcentrale Noord gekoppeld die de dubbele controle uitvoert.
De afdeling Longgeneeskunde in het ziekenhuis MC Zuiderzee is de eerste afdeling die de app gaat gebruiken. Na twee maanden wordt bekeken of de app ook ingezet kan worden op de andere verpleegafdelingen binnen MC Groep en het ziekenhuis MC Slotervaart in Amsterdam.
Bron: MC Groep