In diverse media is discussie ontstaan over de verkiezing van de Medische Inspirator op Facebook.
De discussie draait om de vraag of je het publiek moet betrekken bij en laten oordelen over wetenschappelijk onderzoek.
De Medische Inspirator, een prijs ter waarde van € 50.000, wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt aan een inspirerend samenwerkingsverband van een patiënt en een onderzoeker dat het beste projectplan heeft voor de ontwikkeling van een medisch product. De focus ligt daarbij op de behoefte van de patiënt. Het doel van ZonMw is om met deze prijs patiëntenparticipatie bij medisch wetenschappelijk onderzoek te stimuleren. Thema dit jaar is regeneratieve geneeskunde.
De top-3
Een jury heeft de kwaliteit van de ingediende projecten beoordeeld en de top-3 gekozen. Het gaat om drie zeer ernstige aandoeningen waar drie top-wetenschappelijk instellingen onderzoek naar willen doen. Netherlands Institute for Neuroscience wil een enzymtherapie voor dwarslaesiepatiënten onderzoeken, Radboudumc wil onderzoek doen naar een nieuw middenrif voor kinderen met een aangeboren breuk (hernia diafragmatica) en het LUMC wil een genetische therapie voor erfelijke dementie en beroertes (CADASIL) onderzoeken.
De winnaar
De winnaar wordt voor 50% bepaald door de jury en voor 50% door de hoeveelheid likes die de filmpjes van de projecten krijgen op de Facebookpagina Patiënt zoekt Onderzoeker. Er is voor een verkiezing via Facebook gekozen, omdat veel patiëntenverenigingen en patiënten op Facebook te vinden zijn. Ook niet-patiënten zien en liken deze filmpjes. Er wordt vanuit gegaan dat al deze mensen nu beseffen hoe belangrijk medisch onderzoek is.
De jury bestaat uit:
Elizabeth Vroom (voorzitter): oprichtster en drijvende kracht achter het succesvolle Duchenne Parent Project.
Gerald de Haan: hoogleraar moleculaire stamcelbiologie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Anneloes Roelofsen: beleidsmedewerker patiëntenparticipatie bij KWF Kankerbestrijding.
Piter Bosma: onderzoeker aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam gespecialiseerd in erfelijke leverafwijkingen.
Marcia van Woensel: eindredacteur en programmamaker van verschillende (wetenschaps)programma’s en crossmedia projecten.
Bron: ZonMW