Centrum voor oncologische zorg Meander, artists impression
Artists impression van het wachtgebied van de mammacare in het nieuwe Centrum voor oncologosche zorg in het Meander Medisch Centrum | Beeld: Atelier PRO

Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort realiseert een gespecialiseerd Centrum voor oncologische zorg. De verbouwing is in april gestart en wordt naar verwachting in in september opgeleverd. Het nieuwe centrum is gevestigd aan de parkzijde van het gebouw, op de 1e verdieping van het voormalige Symforagebouw uit 2013. Daar werd voorheen psychiatrische zorg geleverd die nu goeddeels is overgedragen aan GGZ Centraal.

Het Centrum voor oncologische zorg wordt de locatie voor multidisciplinaire mammazorg, en de poliklinieken van de medische oncologie en hematologie. Er komt een huiskamer met toegang tot het park van het ziekenhuis, een stilteruimte, faciliteiten voor mammadiagnostiek en spreek- en onderzoekskamers. De specialisten die betrokken zijn bij de zorg voor vrouwen en mannen met (een verdenking op) borstkanker werken allemaal in het nieuwe centrum. Ook de consulenten die psychosociale ondersteuning bieden aan patiënten houden spreekuur in het Centrum voor oncologische zorg. Patiënten gaan dus in elk stadium van diagnostiek, behandeling en nazorg naar dezelfde vertrouwde locatie in het ziekenhuis.
Op de poliklieken van de oncologie en hematologie komen patiënten die een systeembehandeling ondergaan (chemotherapie, immuuntherapie, targeted therapy) en patiënten die in behandeling zijn voor kanker van bloed, beenmerg of lymfeklieren.

De mens centraal

De filosofie ‘de mens centraal’ achter de oorspronkelijke opzet van het ziekenhuis blijft ook hier leidend voor het ontwerp en de inrichting. De pitch van Atelier PRO, tevens architect van het oorspronkelijke gebouw, sloot het best aan bij de Meander-visie op ‘healing environment’. Door het creëren van een rustige, huiselijke en vertrouwenwekkende plek. Dankzij zachte kleuren, veel daglicht, ruimte, uitzicht op het Meanderpark en de Eem en een goede logistiek kunnen mensen zich maximaal op hun gemak voelen.

Realisatie

De inrichting van het centrum is ontworpen door Atelier PRO en mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van Meander. Bouwbedrijf Schoonderbeek en installatiebedrijf Bectro voeren de verbouwing uit.