Zo’n 20 medewerkers van woonzorginstelling DrieGasthuizenGroep hebben zich één dag laten opnemen in de De ParticipatieKliniek. In deze kliniek in Megen ervaren zorgverleners hoe het is om oud en afhankelijk van hulp van verzorgenden te zijn. De ParticipatieKliniek is een initiatief van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

U heeft last van reuma

Tijdens de 24-uurse training zijn de medewerkers van DrieGasthuizenGroep in de huid van hun cliënten gekropen en werden zij verzorgd door acteurs. De zorgmedewerkers kregen ouderdomskwalen toegewezen en konden bij de mankementenbalie de bijbehorende attributen afhalen, zoals polsgewichten, gehoorkappen en rollators. Om zo aan den lijve te ondervinden hoe het is om van alles te mankeren.

Eyeopener
Door middel van verschillende opdrachten werden de zorgmedewerkers in De ParticipatieKliniek aan het denken gezet. Hoe is het om de regie uit handen te geven? En hoe zouden ze zelf verzorgd willen worden?

Door de training kunnen ze zich beter inleven in cliënten in de ouderenzorg. “Door de hele avond en ochtend rond te lopen met gewichten aan je armen en benen en een bril te dragen waardoor je heel slecht ziet, merk je echt hoe vermoeiend het is om oud te zijn. En hoe geïsoleerd je raakt als je zintuigen niet goed werken”, aldus één van de deelnemers.

Betere zorg
Voor 24 uur waren de rollen omgedraaid, met als doel de zorg te verbeteren. De training leverde positieve reacties op: “Ik vond het erg leerzaam om deel te nemen aan de 24-uurs opname. Je wordt echt aan het nadenken gezet”. De ervaringen worden ook met de andere collega’s bij DrieGasthuizenGroep gedeeld.

Bron: DrieGasthuizenGroep