medicatierobot is aan het orderpicken in het medicatiemagazijn
Beeld: Amphia

De ziekenhuisapotheek van het Amphia ziekenhuis maakt sinds dit jaar gebruik van een medicatierobot: een automatisch verpakkings- en distributiesysteem voor medicijnen van opgenomen patiënten. Het Bredase ziekenhuis is één van de eerste in Nederland die de robot gebruiken, en de manier van inzet is wereldwijd uniek. In fases zullen alle verpleegafdelingen binnen Amphia voorzien worden van medicatie samengesteld door de medicatierobot.

De medicatierobot draagt bij aan het verbeteren van de medicatieveiligheid. Ook optimaliseert hij de kwaliteit van de medicatietoediening. De robot verkleint de medicijnvoorraden op de afdeling, waardoor minder geneesmiddelen (ongebruikt) bij het afval belanden.

Uniek systeem

De gepersonaliseerde medicatiezorg door de robot is uniek. Amphia is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland dat dit op deze manier met een robot regelt.
Het logistiek distributiesysteem bestaat uit een geautomatiseerd magazijn én een medicatierobot die gekoppeld is met het buizenpostsysteem van Amphia. Dat buizenpostsysteem verstuurt de medicatie direct vanuit de medicatierobot naar de juiste afdeling. De robot verwerkt zo’n 10.000 stuks medicijnen per dag.

In de video toont het Amphia Ziekenhuis hoe het systeem functioneert.