Het plaatsen van een beademingsbuisje bij baby’s,kinderen (0-7 jarigen) levert veel stress op. Pontes Medical organiseerde rondom haar jaarlijkse expert meeting een ‘Innovation challenge 2017 waarbij studenten in twee dagen tijd hiervoor een oplossing zochten.
Per dag moeten ca.80 kinderen beademd worden op de Nederlandse Kinder Intensive Care door een buisje in de neus. Het inbrengen van de beademingsbuis moet op de millimeter nauwkeurig gebeuren. Daarna wordt deze stevig vastgeplakt met meerdere pleisters. Dit is voor de kinderen een traumatische ervaring, waarbij sederende middelen en pijnstillers de enige remedie zijn om het ongemak en de pijn te verlichten. Als de buis is ingebracht, wordt een röntgenfoto gemaakt om te zien of deze op de juiste plaats zit. Dit is essentieel, omdat een verschuiving van de buis in de neus, het kind ernstige ademhalingsproblemen kan brengen.
Pijn en onrust
Iedere dag de buis opnieuw afplakken met pleisters levert veel pijn en onrust op bij baby’s en kinderen. Dit zorgt dan ook voor stress bij de verpleegkundigen. En probleem bestaat al decennia.
Drie multidisciplinaire teams
Tijdens een tweedaagse Innovation Challenge van Pontes Medical en U CREATE Centre of Expertise in het AMC hebben drie multidisciplinaire teams van medisch studenten, technisch geneeskundigen en industrieel ontwerpers zich over dit probleem gebogen; hoe ervoor te zorgen dat de beademingsbuis goed gefixeerd kan worden maar met veel minder ongemak bij het aanbrengen, verzorgen en verwisselen? De uitkomsten van de Innovation Challenge werden gepresenteerd tijdens de Pontes Expertmeeting op 18 mei 2017.
Winnaars met een simpele oplossing:
De winnaar is het team bestaande uit technisch geneeskundige Carlijn Braem, medisch student Lidija Rakic en industrieel ontwerper Johanna Amann .
Hun oplossing is even simpel als effectief: het concept NaFix.
De baby krijgt een transparant maskertje over de neus met zachte bandjes over het hoofdje. De beademingsbuis klikt aan het masker. Het masker kan worden geproduceerd in diverse maten en is makkelijk vervangbaar. Hoofdverpleegkundige Dirk Tol van de IC Kinderen, in het Emma Kinderziekenhuis, die het probleem aankaartte bij Pontes Medical is erg blij met het winnende idee.
De studenten van het winnende team hebben een prijs van 750 euro gewonnen. Pontes Medical gaat verder met ontwikkeling en testen van dit innovatieve idee, om tot een marktrijp product te komen. De kostprijs daarvan wordt geschat op 15 euro per patiëntje.
Voor de begeleiding van deze tweedaagse Medtech Innovation Challenge, stonden Marlies van Dullemen, innovatie manager van Pontes Medical en Jens Gijbels met Erik Mooij namens U CREATE aan de lat.
Pontes Medical is gericht op zorginnovatie met medische technologie en als samenwerkingsverband actief in drie ziekenhuizen, AMC, UMC Utrecht en VUmc.
De Pontes Expert Meeting van donderdag 18 mei 2017 was gericht op het onderwerp “Value Based Healthcare is de toekomst”. Vooraanstaande vakgenoten gingen met elkaar in gesprek over de praktische kanten van Value Based Healthcare.
U CREATE Centre of Expertise Creative Industries is een samenwerkingsverband van UMC Utrecht, Hogeschool Utrecht, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Ordina en Rabobank. U CREATE verbindt de creatieve industrie met organisaties in zorg en welzijn onder de noemer Future Health Design.
Voor informatie :
Pontes medical:
Innovatie manager :Marlies van Dullemen
Bron: Pontes Medical