Vorige maand ondertekenden Tys van Elk (LIOF/ regionale ontwikkelingsmaatschappij Limburg) en Leo Kretzers (Medtronic Bakken Research Center) een overeenkomst om negen veelbelovende Europese start-ups op het gebied van medische technologie te ondersteunen met het speciale acceleratieprogramma MedLim. De geselecteerde start-ups ontwikkelen baanbrekende producten en technologieën voor cardiovasculaire, neurologische, orthopedische en diabeteszorg.
Kretzers: “De medtech-sector bestaat overwegend uit grote bedrijven als Medtronic. We zien stimulering van en samenwerking met onafhankelijke start-ups als een goede manier om innovatie te versnellen en de zorg goedkoper te maken.” Het acceleratieprogramma MedLim start met een stoomcursus voor de negen geselecteerde start-ups die begin juni hun idee pitchen bij investeerders. Ook daarna kunnen geselecteerde bedrijven die doorgaan, op ondersteuning rekenen van de initiators waaronder LIOF, en andere partijen uit het medtech-ecosysteem in Limburg.
Van idee naar markt
De weg om een nieuw product op de medische markt te brengen is lang en kent veel hobbels. Daarom willen LIOF en Medtronic, samen met andere partijen, de start-ups hierbij ondersteunen. Zo bereidt LIOF hen voor op (vervolg)financiering. “Start-ups in dit segment worden vaak in verschillende rondes gefinancierd. Ze moeten “investor ready” zijn voor financiering door een Venture Capital Fonds of andere investeringspartijen. Denk hierbij aan toegang tot relevante financiële partijen en kennis over financieringsinstrumenten en ondersteuning bij het versterken van het business plan”, aldus Van Elk. De innovaties van de start-ups zijn erop gericht om ziektes te voorkomen of de controle en behandeling te verplaatsen naar de thuissituatie of de eerste lijn.
Uniek ecosysteem
In de provincie Limburg kunnen de start-ups bovendien profiteren van een uniek ecosysteem op het gebied van medische technologie en krachtige Euregionale partnerships in België en Duitsland. Naast LIOF en Medtronic hebben andere partijen hun ondersteuning toegezegd, zoals de expertisecentra Brightlands Maastricht Health Campus, Medace en imec.istart. Daarnaast zijn ook Maastricht UMC, TU-Eindhoven en de universiteiten in Aken, Leuven en Hasselt bij het ecosysteem betrokken.
Kretzers: “Die gezamenlijke kennis en kunde op het gebied van Medtech werkt als een vliegwiel voor innovaties, waardoor we in deze regio sneller en beter kunnen innoveren.” Omgekeerd biedt de komst van nieuwe medtech-bedrijven de provincie Limburg kansen. Het versterkt het ecosysteem, trekt internationale investeerders aan en biedt werkgelegenheid.