In Zuyderland zijn met succes de allereerste knieprotheses geplaatst die weliswaar 3D worden gepland, maar op basis van 2D-röntgenbeelden worden voorbereid.
Tot nog toe gebeurde dit enkel op basis van 3D informatie. Zuyderland Sittard Geleen heeft daarmee weer een stap vooruit gezet bij het plaatsen van knieprotheses met behulp van patiëntspecifiek instrumentarium en is hiermee een toonaangevend centrum voor kniebehandelingen in Nederland. Het maken van een MRI of CT vóór het plaatsen van een knieprothese wordt door deze nieuwe technologie namelijk overbodig.
Er zijn een tiental patiënten met goed resultaat behandeld met deze nieuwe technologie waarbij 2D-röntgenbeelden worden omgezet in een 3D-plaatsbepaling van de prothese. “Het is een voorrecht om als eerste deze technologie te kunnen gebruiken in Nederland”, aldus dr. Nanne Kort, orthopedisch chirurg in Zuyderland Medisch Centrum Sittard-Geleen. “De mogelijkheid om enkel met röntgenbeelden te werken in de toekomst, maakt de planning van het chirurgische proces nog efficiënter. Patiënten kunnen sneller worden geholpen omdat er voor de 3D-planning in de toekomst vaak geen CT of MRI- scan meer nodig is. Zo wordt deze preoperatieve voorbereiding van de operatie op maat, voor veel meer patiënten mogelijk. ”Naast een patiëntvriendelijkere behandeling, kan er kostentechnisch ook een stap voorwaarts gezet worden.”
Planning chirurgisch proces efficiënter
Jaarlijks organiseert Zuyderland Medisch Centrum het IMUKA-congres (www.imuka.eu). Bovenstaande techniek komt op dit congres in Maastricht op 24 en 25 september aan bod als onderdeel van ‘De visie 2020 voor knie- en heupprotheses’. Zuyderland is proactief op het gebied van optimalisering van de zorg en het betaalbaar houden van de zorg.
Voorbereid op 2020
De orthopeden van Zuyderland in Sittard-Geleen en Heerlen plaatsen jaarlijks rond de 1600 knie- en heupprotheses en maken gebruik van de meest moderne technologie (o.a. de Signature techniek) en streven naar optimalisatie van het proces rondom de ingreep (Rapid Recovery). Voor bepaalde patiëntengroepen is het inmiddels zelfs mogelijk om een heup- of knieprothese in dagverpleging uit te voeren. Sinds kort worden ook kruisbandsparende knieprotheses geplaatst waarbij de voorste en achterste kruisband worden behouden en het mogelijk is de knie natuurlijk te kunnen blijven bewegen. Bij dit alles staat patiëntveiligheid en kwaliteit hoog in het vaandel. Om te waarborgen dat onze behandelingen effectief en veilig zijn, worden alle prothesepatiënten nauwlettend gevolgd ná de operatie.
Foto: Dr. Nanne Kort, orthopedisch chirurg in Zuyderland Medisch Centrum Sittard-Geleen