Met de MMprofiler-test kan een internist nauwkeuriger de kansen van een patiënt met multipel myeloom (beenmergkanker) voorspellen dan via conventionele methoden. 
De MMprofiler, een vinding van de Nederlandse biotechonderneming SkylineDx, meet de activiteit van 92 genen, die direct of indirect gerelateerd zijn aan de ziekte.
Deze metingen zijn in verschillende studies herhaald, met steeds hetzelfde betrouwbare resultaat. Daarmee is de test betrouwbaarder dan de conventionele methoden. Afhankelijk van de activiteit van de genen kan voorspeld worden of een patiënt een beter of slechter verloop van de ziekte (prognose) kan verwachten. Twintig tot vijfenentwintig procent van de patiënten krijgt helaas het nieuws van een slechtere prognose. Deze patiënten hebben gemiddeld een vier keer kleinere overlevingskans en kunnen na behandeling een snellere terugkeer van de ziekte verwachten dan patiënten met een betere prognose. In diverse richtlijnen voor de behandeling van multipel myeloom wordt geadviseerd de behandeling van patiënten af te stemmen op de prognose. Zowel vanuit patiënten en patiëntenorganisaties, als vanuit internisten en klinisch genetici is er veel interesse in deze nieuwe test.
Tijdens het Europese congres over bloed- en beenmergkankers in Wenen afgelopen juni, bleek dat ongeveer 80% van de patiënten graag voorgelicht wil worden over het ziekteverloop.  “De patiënten hebben het recht om goed geïnformeerd te worden over het verloop van hun ziekte, als ze daar behoefte aan hebben,” aldus dhr. Scheurer, voorzitter van de patiëntenorganisatie Hematon Myeloom & Waldenström.
Ook Prof. Dr. Sonneveld van het Erasmus MC, die onlangs de ‘Robert A. Kyle Lifetime Achievement Award’ ontving voor zijn werk op het gebied van multipel myeloom, ondersteunt deze nieuwe test:  “Op basis van genetische eigenschappen van de kwaadaardige cel wil je het ziektebeloop kunnen voorspellen. Dit kan deels met huidige methoden. Het is echter aantrekkelijker om alle genen betrokken bij het ontstaan van multipel myeloom in één keer te kenmerken. Op basis van het daaruit voortkomende profiel kan vervolgens een scheiding worden gemaakt tussen patiënten met een betere of slechtere prognose.”
SkylineDx is een in Rotterdam gevestigde biotechonderneming. SkylineDx is een spin-off van het Erasmus MC en heeft 19 medewerkers. De onderneming is gespecialiseerd in het ontwikkelen en op de markt brengen van innovatieve diagnostische testen op basis van genetische handtekeningen, met een hoge klinische waarde. De producten van SkylineDx maken het voor patiënten mogelijk om betere inzichten in hun ziekte en een zo optimaal mogelijke behandeling te verkrijgen.  De MMprofiler is het belangrijkste product van SkylineDx. Het is de enige gestandaardiseerde en gevalideerde alles-in-één-test voor multipel myeloom die gebruik maakt van nieuwe genetische handtekeningen.  Daarnaast behoort de AMLprofiler tot het productenpalet van SkylineDx. De AMLprofiler is een diagnostische test die het onderscheid tussen verschillende vormen van acute myeloïde leukemie (AML) maakt, waardoor sneller een optimale therapiekeuze kan worden gemaakt voor patiënten.