“Heel bijzonder om te zien hoe deze buddyhonden veteranen met PTSS een nieuw perspectief geven”, reageert  minister Hennis-Plasschaert.
“Ze halen hen uit hun isolement. Deze trouwe en goed opgeleide viervoeters kunnen voor veel oud-militairen een wereld van verschil maken.” Dat verklaarde de minister tijdens haar bezoek aan de stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF).
Aanleiding voor de visite was een verdubbeling van het aantal opgeleide buddyhonden voor (oud-)geüniformeerden met post traumatische stress stoornis, PTSS binnen een jaar. Voor het einde van dit jaar komen er naar verwachting nog 4 bij.
Mijlpaal
“Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen met een beperking of stoornis te helpen”, zei directeur van KNGF Geleidehonden Ellen Greve. “Voor getraumatiseerde (oud-)medewerkers van Defensie en politie zijn we goed op weg. Vandaag gaat er opnieuw een buddyhond naar een nieuwe baas om hem op elk moment van de dag bij te staan en het leven met PTSS draaglijk te maken”. Het gaat om het 21e dier. Een speciaal getrainde buddyhond van KNGF Geleidehonden zorgt voor rust, regelmaat en meer bewegingsvrijheid voor een oud-militair met PTSS. Zo kan hij de baas wekken uit nachtmerries en kan hij als buffer dienen in situaties die voor zijn baas moeilijk of beangstigend zijn.
Vergoeding van Defensie
Vorig jaar stelde Hennis geld beschikbaar aan de stichting KNGF en stichting Hulphond Nederland voor het opleiden van buddyhonden. “Ik ben mij zeer bewust van de complexiteit van PTSS. Ik hoop dat met deze financiering zoveel mogelijk veteranen met dit syndroom, die baat kunnen hebben bij een buddyhond, er één kunnen krijgen”, zei ze daar toen over. KNGF Geleidehonden was erg blij met de toezegging, want voor de opleidingskosten is de organisatie volledig afhankelijk van giften en sponsoring.
KNGF Geleidehonden
KNGF Geleidehonden wil zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven geven met een speciaal opgeleide hond. Sinds de oprichting in 1935 zijn duizenden honden geschoold voor blinde en zeer slechtziende mensen. Tegenwoordig helpt KNGF Geleidehonden ook mensen met andere handicaps.