Met MMC Zorgverlenerportaal zet Máxima Medisch Centrum (MMC) een nieuwe stap in betere informatievoorziening aan huisartsen.

Het portaal is een beveiligde website waar huisartsen op kunnen inloggen om medische gegevens van hun patiënten te raadplegen. Thilo Mohns, kinderarts-neonatoloog  en hoofd zorggroep Zorg- en Informatietechnologie: “Het maakt de zorg transparant. Behandelingen kunnen zo beter op elkaar afgestemd worden. De huisarts kan bijvoorbeeld zien dat er recent bloed is geprikt of een foto is gemaakt en hoeft dat dan niet nogmaals te doen. Dit scheelt de patiënt ongemak en tijd én het kan de gezondheidszorg geld schelen.”

Het MMC Zorgverlenerportaal is ontwikkeld in overleg met huisartsen. Peter Meulesteen, huisarts in Eindhoven, is één van de huisartsen die het Zorgverlenerportaal vooraf heeft getest: “Ik heb bijna dagelijks een patiënt in mijn spreekkamer van wie de informatie niet compleet is. Dat is een grote ergernis. Het MMC Zorgverlenerportaal biedt snel en overzichtelijk inzage voor mij, waardoor ik gemakkelijk een completer beeld krijg van mijn patiënten. Dat maakt mijn dienstverlening beter en mijn eigen werk wordt er ook nog eens leuker op.” Mohns vult aan: “Voor de patiënt is het een voordeel dat de huisarts uitslagen zelf kan opzoeken als het voor hem en de patiënt nodig is.”

Vooraf toestemming patiënt
Huisartsen kunnen alleen gegevens inzien van hun eigen patiënten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven aan MMC. Het registreren van deze toestemming gebeurt als de patiënt zich in het ziekenhuis meldt bij een inschrijfbalie of op een poli. Mohns: “De beslissing van de patiënt nemen we op in ons patiëntensysteem, uiteraard ook wanneer hij ervoor kiest om de gegevens niet te laten inzien.” Een huisarts die gegevens wil raadplegen moet daarnaast in het systeem van MMC geregistreerd staan als huisarts van de betreffende patiënt.

Inzage
Met behulp van het Zorgverlenerportaal heeft de huisarts sneller en overzichtelijker inzage in:

  • huidige gezondheidsproblemen
  • bij MMC bekende medicijnen, allergieën en behandelbeperkingen
  • brieven
  • diverse metingen
  • laboratoriumuitslagen (klinisch lab, medische microbiologie, pathologie, radiologie en nucleair)
  • opnames en afspraken

Zorg op hoger niveau
Sinds 2014 beschikt het Máxima over het digitale portaal voor patiënten, MijnMMC. Daar is nu het Zorgverlenerportaal voor huisartsen aan toegevoegd. Mohns: “Maar daarmee zijn we er nog niet. We willen de beschikbaarheid van het Zorgverlenerportaal uitbreiden naar andere zorgverleners zoals verpleeghuisartsen.” MMC is daarom bezig het portaal verder te ontwikkelen. Daar komt met name nieuwe techniek bij kijken. Mohns: “Met ontwikkelingen zoals MMC Zorgverlenerportaal brengen wij de zorg voor onze patiënten op een steeds hoger niveau.”

Bron: MMC