Op donderdag 29 juni was de officiële opening van het vernieuwde Máxima Oncologisch Centrum (MOC) op locatie Veldhoven. Het MOC biedt een uniek concept van clustering van oncologische spreekuren en de oncologische dagbehandelingen, waarmee de zorg volledig rondom de patiënt met kanker is ingericht.

In het Máxima Oncologisch Centrum kunnen patiënten terecht bij het vermoeden op kanker en voor de behandeling van diverse vormen van kanker. Specialisten en casemanagers werken gezamenlijk op één locatie. Door deze nauwe samenwerking en persoonlijke benadering van de patiënt biedt het MOC de meest optimale zorg aan. Afspraken en behandelingen vinden zo veel mogelijk geclusterd plaats. Chirurg Gerrit Slooter: “Mensen met een kwaadaardige aandoening hebben vaak veel verschillende behandelaren. Patiënten met darmkanker bijvoorbeeld zien niet alleen een maag-darm-leverarts maar ook een oncoloog, een chirurg en indien nodig een diëtist en fysiotherapeut. Die specialisten heb je allemaal nodig om met elkaar de behandeling te kunnen doen, samen met de verpleegkundig specialist die de patiënt gedurende het hele traject begeleidt.” Door met de patiënt verschillende behandelopties te bespreken, voelen patiënten zich betrokken bij hun behandeling. Patiënt André Wouters: “In het Máxima Oncologisch Centrum ben ik geen nummer maar ken ik iedereen en iedereen kent mij. Mijn oncoloog en verpleegkundig specialist doen er alles aan om de behandeling op mijn wensen en behoeften af te stemmen. Dat geeft rust in een toch al zo hectische periode waarin je tijd tekort komt.”

 

Aangenaam verblijf
Het nieuwe MOC is ingericht om de tijd die de patiënt en zijn naaste er doorbrengt zo aangenaam mogelijk te maken. De wachtruimte is niet alleen ingericht voor patiënten die kortdurend wachten op de afspraak met hun zorgverlener, ook bij meerdere afspraken op een dag kunnen patiënten er aangenaam verblijven. Er is een aparte telefooncel voor het voeren van privé telefoongesprekken. De ‘tuin van gedachten’ grenzend aan het oncologisch centrum biedt verschillende plekjes om even bij te komen en zaken te overdenken.

 

Over leven met kanker
Speciaal voor de opening maakte Omroep Brabant een indrukwekkende live-uitzending vanuit het MOC ‘over leven met kanker’. Kijkers en luisteraars kregen een inkijkje in het leven van patiënten en de professionals van Máxima Medisch Centrum die zich iedere dag met de zorg rondom patiënten met kanker bezighouden.

 

Fotobijschrift: Verpleegkundig specialist Lian Sweegers met de troostkoffer voor de kinderen van patiënten aan tafel bij ‘Brabants Bont’. Christianne Lennards, lid raad van bestuur, verricht samen met patiënten de openingshandeling, waarna Daan en Mees het borstbeeld onthullen ter nagedachtenis aan hun moeder in de ‘tuin van gedachten’.

Bron: MMC