Heb je langer dan twee weken een wond of zwelling aan je lip, tong of wang ga dan voor controle naar de tandarts. Die kan dan controleren of er sprake is van mondkanker.
Dat is de belangrijkste boodschap die tandartsen patiënten meegeven op de Europese Dag van de Gezonde Mond. Met deze dag, zaterdag 12 september, vragen tandartsen in heel Europa aandacht voor mondkanker, en het belang van snelle diagnose van deze veel voorkomende vorm van kanker.
Mondkanker is de op 9 na meest voorkomende vorm van kanker in Europa. In Nederland kregen in 2014 bijna 1.500 mensen de diagnose mondkanker. Het aantal gevallen neemt toe: in 1990 waren het er nog iets meer dan 900. De ziekte is agressief, levensbedreigend en, als ze laat ontdekt wordt, een van de meest verminkende vormen van kanker.
Snelle diagnose verhoogt genezingskans
‘Snelle diagnose vergroot de overlevingskans van patiënten echter aanzienlijk’, vertelt Hendrike van Drie, vice-voorzitter van de KNMT en tevens voorzitter van de internationale werkgroep Oral Health van de Council of European Dentists (CED), de Europese beroepsvereniging van tandartsen. ‘Daarom adviseren wij naast de reguliere controle óók naar je tandarts te gaan als je een wond of zwelling hebt aan je lip, tong of wang die niet binnen 2 weken geneest. De tandarts verwijst vervolgens zonodig door naar de kaakchirurg. Mocht het onverhoopt kanker blijken te zijn, ben je er snel bij en is de kans dat de ziekte te genezen is wel tot 90% groter. ’
Risicofactoren mondkanker
In heel de Europese Unie worden elk jaar 75.000 nieuwe gevallen van mondkanker ontdekt. De ziekte komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Mondkanker kan zich in elke levensfase ontwikkelen maar komt vooral voor bij mensen van middelbare en oudere leeftijd. Consumptie van alcohol en tabak verhogen het risico op mondkanker. Ook slechte mondhygiëne geeft meer kans op het krijgen van deze ziekte.
Over de Council of European Dentists
De Europese Dag van de Gezonde Mond is een initiatief van de Council of European Dentists (CED). De CED is een Europese non-profitorganisatie die meer dan 340.000 praktiserende tandartsen vertegenwoordigt uit 32 tandartsenverenigingen in 30 Europese landen. Vanuit Nederland is de KNMT lid.
Meer weten over mondkanker?
In 2013 wijdde de KNMT-studieclub IQual een lespakket aan mondziekten, waaronder mondkanker. Daarnaast is er een speciaal op zorgverleners gerichte Europese website met informatie over mondkanker. Komende maand zal deze website ook in het Nederlands beschikbaar zijn.