Onlangs is het Museum voor Dovenonderwijs officieel geopend. Henk Bakker, voorzitter van de Raad van Bestuur van Kentalis. schetste bij de opening de ontwikkeling van het dovenonderwijs, tot het 225-jarig bestaan van Kentalis nu. Daarna sprak Piet Borneman, conservator en initiatiefnemer van het museum, over de bijzondere wijze van het ontstaan van het museum.
Officiële opening met oude schoolbel
Corrie Tijsseling, docent Pedagogische Wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht, sprak vervolgens over de invloed van dovenonderwijs op dovencultuur. Leerlingen van Kentalis Compas gaven een optreden in gebarentaal. De bijeenkomst werd afgesloten met een officiële openingshandeling door Jan Pommer, burgemeester van  gemeente Sint-Michielsgestel en een leerling van Compas. Samen luidden zij een oude schoolbel.
Het museum is gevestigd in een kapel van het voormalige doveninstituut in Sint-Michielsgestel. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in een klas van vroeger, bekijken hoe technische hulpmiddelen door de jaren heen zijn veranderd en ontdekken wat het verschil is tussen het onderwijs van toen en nu. Het materiaal komt van de voormalige doveninstituten Guyot in Groningen, Effatha in Zoetermeer en Leiden en het Instituut voor Doven in Sint-Michielsgestel. Conservator en initiatiefnemer Piet Borneman, die ruim dertig jaar bij Kentalis en haar voorgangers werkte, verzamelde jarenlang kennis en materiaal.