NRG in Petten heeft van het samenwerkingsverband ‘Kansen voor West’ een subsidie van €6.8 miljoen toegekend gekregen voor de ontwikkeling van het FIELD-LAB. Deze bijdrage van Kansen voor West, vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), zorgt voor een intensivering en versnelling van het FIELD-LAB-traject. Het FIELD-LAB is een initiatief van het consortium Advancing Nuclear Medicine en wordt een unieke broedplaats om nieuwe nucleaire geneesmiddelen te ontwikkelen. Zo kunnen er in de toekomst nog meer patiënten geholpen worden met een behandeling op maat.

 

De moderne scanapparatuur voor het opsporen van levensbedreigende ziektes zoals kanker stelt artsen in staat om nauwkeurige diagnoses te stellen, waardoor behandeling op maat voor de patiënt steeds beter mogelijk wordt. Nucleaire geneesmiddelen spelen hierin een zeer belangrijke rol spelen en de vraag naar deze medicijnen is de laatste tijd sterk toegenomen.

Efficiënte infrastructuur

De weg naar nieuwe, innovatieve nucleaire geneesmiddelen is niet altijd gemakkelijk. Toegang tot nucleaire infrastructuur, materialen en de juiste ervaring is vaak een grote uitdaging. Vanwege uitgebreide nucleaire veiligheidsmaatregelen is de vereiste infrastructuur vaak complex, erg duur of zelfs helemaal niet aanwezig en dit zorgt voor veel vertraging. Volgens NRG kan dat efficiënter en daarom ontwikkelen zij samen met zeven andere partners onder naam Advancing Nuclear Medicine het FIELD-LAB: een efficiënte nucleaire infrastructuur – en een one-stop-shop – om de doorlooptijd van de ontwikkeling van nieuwe nucleaire geneesmiddelen in te korten. Binnen het FIELD-LAB kunnen bedrijven, ziekenhuizen en kennisinstellingen samenwerken om zo academische kennis te bundelen en om te zetten in innovatieve nucleaire geneesmiddelen.

 

Dat FIELD-LAB in de nabijheid staat van de Hoge Flux Reactor op de Energy & Health Campus in Petten is logistiek en organisatorisch zeer efficiënt. In Petten wordt een derde van alle veelgebruikte medische isotopen wereldwijd geproduceerd. Dit betekent dat alle relevante schakels voor de productie van isotopen en radioactieve uitgangsproducten al aanwezig zijn. De betrokkenheid van bedrijven zorgt voor versnelling van de ontwikkeling en focus op het naar de markt brengen van concrete verbeteringen voor de patiënt.

 

Wereldwijde voorsprong

Philippe Brouwers, NRG-Business Director: “Om de ontwikkeling kracht bij te zetten heeft EFRO-subsidie toegekend aan NRG en haar partners. Een aantal jaar geleden heeft NRG de focus verlegd om de ontwikkeling van nucleaire medicijnen te stimuleren. Hierin hebben wij met verschillende partners, zoals universitaire ziekenhuizen, de samenwerking opgezocht om de plannen voor FIELD-LAB te creëren. 30.000 patiënten per dag hebben nu al baat bij onze producties vanuit Petten. Met de toekenning van deze financiële steun kunnen we het FIELD-LAB gaan realiseren en kunnen we in de toekomst nog meer patiënten helpen.” Nucleair geneeskundige bij het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam, dr. Wouter Vogel, deelt deze mening: “Het FIELD-LAB van NRG geeft ons een wereldwijde voorsprong bij het ontwikkelen van nieuwe manieren voor het onderzoeken en behandelen van kanker.”

 

Advancing Nuclear Medicine

Het FIELD-LAB-voorstel is een initiatief van NRG en partners en is uitgebracht onder de naam Advancing Nuclear Medicine. Samen zijn zij van mening dat het versnellen van de ontwikkeling van de nieuwe generatie nucleaire geneesmiddelen zowel een kans als een maatschappelijke verantwoordelijkheid betreft. Deelnemende organisaties zijn onder andere het Antoni van Leeuwenhoek, Stichting Voorbereiding Pallas, Radboudumc, Erasmus MC, Amsterdam UMC, NucMed en FutureChemistry. Het voorstel wordt ook internationaal ondersteund door 15 organisaties waaronder het Duitse Kankercentrum (DKFZ) en BTG, een Canadees farmaceutisch bedrijf. Het Advancing Nuclear Medicine-consortium wordt naar verwachting al op korte termijn met nieuwe partners uitgebreid.