Covidvaccins aan Covax - foto ampullen Covid-19-vaccinsfoto van vaccin

Nederland levert sinds eind oktober structureel Covidvaccins aan Covax, het VN-verdeelsysteem voor coronavaccins. Een allereerste levering van 340.800 AstraZeneca-vaccins is verzonden. Op 4 november gaan er weer 633.100 AstraZeneca-vaccins naar Covax. De komende weken zal het aantal leveringen verder oplopen.

Alle AstraZeneca en BioNTech/Pfizer-vaccins die voor 2021 nog niet geleverd zijn aan Nederland, kunnen direct aan Covax worden gedoneerd. In totaal gaat het wat betreft AstraZeneca en BioNTech/Pfizer om meer dan 10 miljoen doses. Dit laat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) weten. Met fabrikanten Janssen en Moderna volgen soortgelijke afspraken naar verwachting nog in de eerste week van  november. Het doel is dit jaar in totaal evenveel vaccins te doneren, zowel aan Covax als bilateraal, als dat we in Nederland gebruiken.
Nederland doneert alle vaccins die we hebben besteld maar zelf niet gebruiken. Eerder zijn via een leenconstructie al 500.000 AstraZeneca-vaccins via Zweden aan Covax gedoneerd.

Overeenkomsten met fabrikanten en faciliterende lidstaten

Het rechtstreeks doneren Covidvaccins aan Covax, vanaf de producent, is mogelijk door een speciale overeenkomst die de donateur afsluit met de beide partners. Andere landen gebruiken dan diezelfde overeenkomst. Dat beperkt de administratieve lasten van de donaties, vooral ook voor Covax. Zo blijft het mogelijk te werken met de strenge regels voor medische producten omtrent kwaliteit, veiligheid, effectiviteit en traceerbaarheid. Daarnaast moeten zaken als aansprakelijkheid goed worden geregeld.

Bilaterale donaties en Covax

Nederland geeft de voorkeur aan doneren via Covax. Op deze manier worden vaccins wereldwijd zo eerlijk mogelijk verdeeld. Al aan Nederland geleverde vaccins kunnen echter niet naar Covax worden gestuurd. Terwijl aan de Covax overeenkomsten werd gewerkt heeft Nederland, om verspilling te voorkomen, leveringen enkele weken gepauzeerd. Zo konden in de tussentijd te produceren vaccins via andere wegen naar Covax gaan. Ook zijn inmiddels al zo’n 2,5 miljoen vaccins bilateraal gedoneerd aan Indonesië, Suriname, Kaapverdië en Namibië.

Tempo

Nederland levert in het tempo waarin het ontvangt. We blijven daarbij afhankelijk van het moment waarop vaccins daadwerkelijk door de fabrikanten geleverd worden. Voor een eventuele booster is voldoende vaccin gereserveerd.