Nederlanders zien stoma’s als belangrijke, medische oplossing, waar volgens 24% openlijk over gesproken moet kunnen worden. Bijna de helft van de Nederlanders kent ook daadwerkelijk iemand met een stoma. Toch ervaart 43% het als een ongemakkelijk onderwerp waarover je liever niet praat. Dat blijkt uit onderzoek van Coloplast Nederland.

Met name mannen hebben moeite met het gespreksonderwerp. 55% vindt het niet gek dat er een taboe op rust en ontwijkt het thema zelf ook liever. Bij vrouwen is dat 33%. Wanneer we Nederlanders vragen wat zij ervan zouden vinden als ze zelf een stomazakje moeten dragen, lijkt ruim de helft dat erg. Luuk van Eijken, Market Manager Stomazorg Coloplast B.V: ‘We doen dit onderzoek omdat we merken dat stoma’s anno 2019 nog steeds een taboeonderwerp is. De resultaten zijn enerzijds hoopgevend, anderzijds toch ook nog zorgelijk. Het is juist ontzettend belangrijk voor stomadragers om na de operatie zelfverzekerd hun levensstijl weer aan te kunnen nemen. Het is tijd dat het kennisniveau van stoma’s wordt opgekrikt, zodat dit de vooroordelen vanuit de samenleving ontkracht en het thema bespreekbaarder wordt.’

Wel eens een stomazakje gezien, maar geen idee hoe het precies werkt
Ruim 3 op de 5 Nederlanders heeft wel eens iemand een stomazakje zien dragen. Desondanks begrijpt 52% niet hoe het precies werkt of wat de consequenties zijn. 41% weet bijvoorbeeld niet dat je met een stoma in principe gewoon alles kunt eten. Maar ook kennis over de verschillende soorten stoma’s ontbreekt. Zo zijn er drie verschillende soorten stoma’s: een colostoma (uit de dikke darm), ileostoma (uit de dunne darm) en het urinestoma. Voor 3 op de 4 Nederlanders is dit onbekend; 30% denkt zelfs dat iedere patiënt een eigen, unieke stoma heeft.

Nederlanders: stoma belemmert intimiteit
Nederlanders verwachten dat de grootste drempel voor stomadragers intimiteit en seksueel contact is (28%), gevolgd door (zelf)acceptatie van het lichaam (27%). Ook denkt ruim 1 op de 5 dat het onderhouden en schoonmaken van een stoma veel moeite kost. Andere vooroordelen rondom stoma’s zijn volgens Nederlanders dat het stinkt, vies is en dat stomadragers geen actieve dingen kunnen doen zoals sporten. ‘Sporten is voor stomadragers geen kwestie van niet kunnen; in principe kun je gewoon sporten zonder speciaal stomazakje. Maar vaak speelt onzekerheid bij de stomadragers zelf mee. Om deze barrière weg te halen, te laten zien wat mogelijk is én om stomadragers een leuke dag te bezorgen, organiseren we daarom elk jaar een stranddag met sportieve activiteiten voor stomadragers’, aldus Van Eijken.

Powerkiten en raften met een stoma op Day At The Beach
Jaarlijks organiseert Coloplast Day At The Beach, een stranddag voor stomadragers, waarop zij uitdagende en sportieve activiteiten kunnen ondernemen. Het doel: mensen met een stoma ondersteunen fit door het leven te gaan. Dit jaar vindt het event plaats op 29 juni. Op deze dag kunnen stomadragers onder andere powerkiten, raften, beachvolleyballen, suppen en yogales volgen. Lees hier meer over Day At The Beach.

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd onder een representatieve groep van ruim 1.000 Nederlanders door onderzoeksbureau Multiscope in opdracht van Coloplast B.V.

Over Coloplast B.V.
Coloplast ontwikkelt en produceert al meer dan 60 jaar oplossingen voor Stomazorg, Continentiezorg, Wond- en Huidzorg en Urologie. Dit doen we vanuit een heldere missie: ‘het leven gemakkelijker maken voor mensen met een darm- en/of blaasprobleem’. Met meer dan 11.000 werknemers is Coloplast actief over de hele wereld.