De splinternieuwe operatiekamers van het Erasmus MC worden voorzien van de nieuwste beeldrouteringssystemen en een peroperatief informatiescherm, waarin op één centraal groot scherm ondersteuning geboden wordt in elke fase van het operatieproces. De patiëntveiligheid en efficiëntie op de OK wordt hiermee gemaximaliseerd.

 

Het nieuwe ziekenhuiscomplex
Het nieuwe ziekenhuis wordt in een nieuw complex op de bestaande centrumlocatie gehuisvest met een totaal oppervlakte van 205.000m2. Op 5 december 2017 zal het complex compleet worden opgeleverd.

 

Vooruitstrevende techniek
De inrichting van het grootste OK- complex, 85.000m2, van Nederland wordt gekenmerkt door een hoge mate van innovatie en complexiteit. De nieuwste technologieën binnen het SensuMed platform van Inter Visual Systems zullen worden toegepast in het nieuwe OK-complex uit 26 operatiekamers:  –  4 interventie OK’s   –  2 hybride OK’s    –  1 brachy OK – 19 algemene OK’s

 

Inter Visual Systems gaat de volgende oplossingen en serviceondersteuning leveren in de OK-ruimtes;

  • iOK beeldroutering gebouwd met SigmaXG van Technolution
  • iMas beeldopslag
  • ORFlow peroperatief informatiescherm inclusief beletscherm aan de buitenzijde van de OK
  • Streaming audio en video per OK inclusief uitgebreide audio installatie
  • Eén of twee (bestuurbare) camera’s per OK
  • Geïntegreerde PACS viewer met 3D reconstructie
  • Directe verbinding met regie inclusief volledige regiestudio
  • Een meerjarige SLA (beheer en onderhoud) maakt ook deel uit van de opdracht.

 

Integratie wensen
René Steinmann, Senior Accountmanager van Inter Visual Systems legt uit: “Voor het Erasmus MC was het erg belangrijk om de beeldregie te integreren in het ziekhuisnetwerk. Inter heeft een oplossing bedacht, om de beeldregie te schakelen van en naar alle OK’s. Verder hebben wij samen met het Erasmus MC gekeken naar de op te leveren gegevens met betrekking tot postoperatieve wondinfecties (POWI’s), ten behoeve van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Het doel is om deze data zoveel mogelijk geautomatiseerd uit het ORflow systeem te halen”.

 

Optimale gebruikerservaring
In mei 2017 heeft Inter Visual Systems als onderdeel van het acceptatieproces en de Proof-of-Concept (POC) een volledige dummy OK-ruimte ingericht. In deze ruimte werd naast een technische POC ook de mogelijkheid gegeven aan gebruikers om allerlei mogelijke scenario’s te testen. Opmerkingen en vragen hieruit volgend zijn opgenomen voor verdere verwerking voor het verkrijgen van een optimale gebruikerservaring. Op 15 juni j.l. vond onder het genot van Rotterdamse muffins en een slagroomtaart, de uiteindelijke ondertekening van het contract plaats tussen Erasmus MC en Inter Visual Systems.

 

 

 

Toekomstgericht ziekenhuiscomplex
Dave Gonlag, Gebruikercoördinator Nieuwbouw en Jan Quak, Projectleider OK van het Erasmus MC, kijken uit naar het moment van ingebruikname van het toekomstgerichte en hypermoderne OK-complex. Na een succesvolle acceptatietest zal het OK-systeem naar verwachting in maart 2018 worden opgeleverd. Met het state-of-the-art OK complex hopen wij bij te dragen aan de patiëntveiligheid, met als doel het zorgproces voor zowel patiënten als zorgverleners zo voorspoedig en prettig mogelijk te laten verlopen.

 

Samen oplossingen verder ontwikkelen
Joop Noordman, Sales Director van Inter Visual Systems is erg trots op de opdracht. “De complexiteit en hoge mate van innovatie in de aanbesteding heeft ervoor gezorgd dat Inter Visual Systems als enige AV integrator uiteindelijk zelfstandig heeft kunnen inschrijven. Dit is kenmerkend voor ons en de merkonafhankelijke integratiemogelijkheden binnen het SensuMed platform.

 

“Het is bovendien een grote eer om het Erasmus MC als academisch ziekenhuis toe te mogen voegen aan onze referentielijst. Van de acht academische ziekenhuizen is Erasmus MC nummer 8 die nu tot onze klantenkring behoort. Een prestatie waar wij met ons team erg trots op zijn.

Foto: Ondertekening van het contract op 15 juni 2017, teams Erasmus MC en Inter Visual Systems bijeen.

Bron: Inter Visual Systems