Recent heeft Project MARCH, een studententeam van de TU Delft, de eerste stappen met hun nieuwe exoskelet, de MARCH II, gezet. Hiermee zijn zij het eerste studententeam in Nederland dat dit gerealiseerd heeft. Na een jaar ontwerpen en bouwen lieten zij het ondersteunend robotisch pak die dag voor het eerst zien aan de buitenwereld. Met deze nieuwe medisch technologische ontwikkeling willen de studenten mensen met een dwarslaesie helpen hun dagelijkse activiteiten weer uit te voeren. Tijdens deze testdag heeft Ruben de Sain – dwarslaesiepatiënt en piloot van het team – de eerste officiële stappen gezet richting de Cybathlon Experience, een soort Paralympische Spelen met bionische hulpmiddelen. De studenten willen deze wedstrijd begin oktober in Düsseldorf gebruiken om te laten zien dat het mogelijk is om met verlamde benen op te staan uit een diepe sofa, over ruw terrein te lopen of een trap op te lopen.

 

Met het door de studenten zelf ontworpen en gebouwde exoskelet wil Project MARCH mensen met een dwarslaesie opnieuw laten lopen. Het gebruik van een exoskelet heeft grote voordelen voor de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van de gebruiker. “Het lopen draagt ook bij aan de algehele mentale en fysieke fitheid en heeft een gunstig effect op bijkomende complicaties van een dwarslaesie, zoals blaas- en darmproblematiek,” zegt Ilse van Nes, revalidatiearts bij de Sint Maartenskliniek waar Ruben de Sain eerder een revalidatieprogramma heeft gevolgd waarbij gebruik werd gemaakt van een commercieel exoskelet. Een exoskelet is voor de gebruiker veel meer dan een technologie die de verloren beenfunctie teruggeeft. “Het feit dat je na 10 jaar gewoon weer kan staan en familie en vrienden op ooghoogte kan aankijken geeft me een ontzettend fijn gevoel,” vertelt Ruben.

 

Het vermogen om iemand met een dwarslaesie weer de volledige mobiliteit terug te geven is voor 31 studenten van de TU Delft dé motivatie om zich een jaar lang vrijwillig in te zetten voor dit project. “Een jaar geleden zijn we begonnen met het ontwerpen van een compleet nieuw gebruiksvriendelijk exoskelet. Inmiddels is dit ontwerp ook daadwerkelijk gerealiseerd en hebben we een tastbaar exoskelet waarmee we kunnen trainen. We zijn dan ook enorm trots dat we na een jaar keihard werken ons nieuwe exoskelet aan de buitenwereld hebben kunnen presenteren en kijken erg uit naar onze deelname aan de Cybathlon Experience in oktober,” zegt Donald Dingemanse, teammanager van Project MARCH.

 

Eerste stappen
Na de eerste succesvolle trainingen is het studententeam er nu in geslaagd om daadwerkelijk te lopen met hun exoskelet. “Wij zijn ontzettend blij dat dit gelukt is en ik ben dan ook heel trots op het team en alles wat we tot nu toe bereikt hebben. Nu deze stappen een feit zijn, zullen wij officieel het intensieve trainingstraject starten voor de Cybathlon Experience,” vertelt Dingemanse. Daarvoor heeft het team nog tot begin oktober de tijd.

 

Cybathlon Experience
De Cybathlon Experience is een wedstrijd voor bionische para-atleten waar commerciële en academische teams met een exoskelet zo snel mogelijk de vier onderdelen van de wedstrijd, die ontworpen zijn als imitaties van alledaagse situaties, moeten trotseren. In september 2016 vond de eerste Cybathlon plaats in Zürich. Dit jaar is de wedstrijd onderdeel van het Rehacare evenement, een internationale beurs van 4 tot en met 7 oktober in Düsseldorf gefocust op revalidatie. “Naast het competitieve element is deze wedstrijd vooral een belangrijk moment voor alle teams om hun exoskelet te testen op de toepasbaarheid in het dagelijks leven en kennis uit te wisselen. Gezamenlijk hopen wij een extra boost te geven aan deze medisch technologische ontwikkeling,” besluit Dingemanse.

 

Meer informatie
Voor meer informatie over Project MARCH kunt u contact opnemen met Marise de Baar op nummer 015 – 278 9837 of 06 – 12390814. Ook kunt u de website van Project MARCH bezoeken  http://projectmarch.nl/nl/

Foto: TU Delft/Project MARCH

Bron TU Delft