Nieuwbouw Laurentius Ziekenhuis in gebruiHet Laurentius Ziekenhuis in Roermond heeft de nieuwbouw, die aan het bestaande ziekenhuis is gebouwd, in gebruik genomen.

Het nieuwe ziekenhuis onderscheidt zich nu als een compact ziekenhuis met korte looplijnen. In het nieuwe gedeelte hebben alle patiëntgebonden afdelingen gefaseerd hun intrek genomen, zoals de Spoedeisende Hulp, Acute Opname Afdeling, verpleegafdeling cardiologie, Eerste Hart Hulp, hartbewaking en centrale sterilisatie. Ook zijn de zeven nieuwe operatiekamers en de verkoeverkamer in gebruik genomen.

Nieuw OK complex
De nieuwe OK’s zijn uitgerust naar de eisen en mogelijkheden van deze tijd. Artsen en medewerkers kunnen het operatieproces voor de patiënt zo nog beter uitvoeren. De kamers zijn 10 m2 ruimer dan de oude. Dit is nodig omdat er steeds meer technische apparatuur komt, maar ook is er zo meer werkruimte. Nieuw is o.a. dat er verplaatsbare operatietafels zijn en er gewerkt kan worden met video-routering: beeldmateriaal kan tijdens een operatie op diverse schermen worden getoond en worden bewaard in het elektronisch patiëntendossier.

De belichting kan worden geoptimaliseerd dankzij de mogelijkheid om de kleuren en felheid aan te passen en er wordt gewerkt met een geavanceerde klimaatinstallatie voor beheersing van luchtstromen en luchtvochtigheid. Voor de patiënten is er meer privacy gecreëerd op de opnameafdeling vóór de operatie en de ’recovery’ afdeling na de operatie.

Tweede fase
Heijmans onderscheidt zich bij dit project door een integrale aanpak. Heijmans was zowel voor het bouwkundige deel als de installaties verantwoordelijk voor het uitvoeringsontwerp en de realisatie. Nu de nieuwbouw gereed is kan er in het derde kwartaal van dit jaar gestart worden met de renovatie van de aangrenzende, bestaande gebouwen. Ook wordt er gestart met de uitbreiding van de nieuwbouw. Dit behelst een uitbreiding met de intensive care en het realiseren van een nieuwe hoofdentree. Medio 2017 moet de tweede fase gereed zijn.

Foto: De nieuwe operatiekamers zijn 10 m2 ruimer dan de oude OK’s. Beeld: Karel Bingen.

Bron: Laurentius Ziekenhuis