Het nieuwe ziekenhuisgebouw van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft is op donderdag 12 november officieel geopend.
Dat ging gepaard met een symposium waarin onder meer de innovatieve visie – ‘Het Delftse model’ – aan bod kwam die is gevolgd van het moment van planvorming tot de ingebruikname. Het sleutelwoord daarbij is ‘verbondenheid’. Genodigden, patiënten, bezoekers en medewerkers onderstreepten dat door gezamenlijk de feestelijke  openingshandeling te verrichten.
Hoe ontwerp en bouw je een nieuw ziekenhuis volledig voor eigen risico en kosten, binnen budget en planning? Die uitdaging, in 2009 voortgekomen uit de gewijzigde regelgeving, heeft het Reinier de Graaf ‘Het Delftse model’ én het gewenste ziekenhuis opgeleverd.
De specifieke aanpak werd op 12 november belicht tijdens het symposium in het nieuwe gebouw, dat sinds  31 augustus in bedrijf is. Na afloop begaven de genodigden zich naar de centrale hal. Patiënten, bezoekers, medewerkers en relaties van het ziekenhuis werden er letterlijk en figuurlijk met elkaar verbonden om de opening officieel te beklinken.
Geen grote hallen
Vanaf het eerste moment was het doel geen ‘lucht te bouwen’, maar elke vierkante meter zoveel mogelijk te wijden aan het zorgproces. Reinier de Graaf is in die opzet geslaagd door onder meer geen grote hallen te realiseren, de staf- en ondersteunende diensten in een bestaand gebouw naast het ziekenhuis te vestigen, veelvuldig gebruik te maken van digitalisering én door bijvoorbeeld onderdelen van het Facilitair Bedrijf te outsourcen.

Het resultaat
Bouwdirecteur Cees van der Zande: “De benchmark uit de Bouwkostennota 2014 leert dat de gemiddelde bruto/netto-factor bij soortgelijke ziekenhuisprojecten 1,8 is, maar wij zijn uitgekomen op 1,65. Verder blijkt uit deze nota dat onze prijs per vierkante meter 10% lager is dan bij soortgelijke ziekenhuisprojecten. Wij hebben aangetoond dat je in korte tijd en met een niet al te hoog budget (110 miljoen euro, exclusief btw, red.) een prima ziekenhuis kunt neerzetten als je een goed ontwerp hebt en er een specifieke werkwijze op nahoudt. Er zaten slechts zes jaar tussen planvorming en inhuizing. Bij soortgelijke projecten is dat gemiddeld acht tot tien jaar.”

Geïntegreerd ontwerpen en bouwen
Kenmerkend voor de specifieke werkwijze is verbondenheid; expliciete samenwerking vanaf het moment van ontwerpen. De architect, installatieadviseur en constructeur hebben geïntegreerd ontworpen in plaats van dat naast elkaar te doen. De partijen moesten worden gebundeld in een ontwerp-vof en werkten ook nauw samen met ziekenhuismedewerkers, vooral vanuit het Facilitair Bedrijf. Later ontstond ook de bouw-vof, waarin de bouwer, werktuigbouwkundig installateur en elektrotechnisch installateur geïntegreerd  te werk gingen.

Zorgachtergrond
Van der Zande, zelf al langer werkzaam in Reinier de Graaf: “Bijzonder is ook dat we zoveel mogelijk mensen uit de eigen organisatie bij het nieuwbouwproject hebben betrokken. Vanuit onze zorgachtergrond kunnen wij beoordelen of een technische oplossing zal werken in de dagelijkse ziekenhuispraktijk. Zo bleven wij als opdrachtgever in alle fasen in charge.”

 
Feiten nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis

  • 56.500 m2
  • 6 etages, 475 bedden, waarvan 200 eenpersoonskamers
  • ruim 1.800 funderingspalen
  • circa 13.500 m3 in het werk gestort beton
  • circa 40.000 m2 vloerbedekking
  • circa 77.000 m2 behang
  • circa 2.300 binnendeuren
  • De ontwerpcombinatie: EGM Architecten, Deerns Raadgevende Ingenieurs en constructeur Corsmit, nu Royal HaskoningDHV
  • De bouwcombinatie: Hurks Bouw en elektrotechnisch en werktuigbouwkundig installateur Kuijpers Centrale Projecten
  • Bouwdirectie: Stevensvandijck Bouwmanagers en Adviseurs

Bron: Reinier de Graaf Gasthuis
Foto: Gispen