Astma treft wereldwijd meer dan 300 miljoen mensen. In 2025 zal dit aantal stijgen naar 400 miljoen. De jaarlijkse spoed- en ziekenhuisopnamen plaats drijven de gezondheidskosten in Europa op tot 70 miljard euro. Veel astma-gerelateerde exacerbaties zijn te voorkomen met de juiste behandeling. Maar veel patiënten vinden het lastig trouw te blijven aan hun behandelingsplan, hun medicaties juist te administreren en met het volhouden van leefstijlaanpassingen die hun behandeling ondersteunen. Zorgverleners ontbreekt het vaak aan de middelen om hun patiënten optimale zorg te geven.

 

Vanuit deze achtergrond, hebben de Universiteit Twente, het Britse Amiko, fabrikant van slimme inhalatoren, en het Italiaanse bedrijf Santer Reply, marktleider in telegeneeskundediensten, samengewerkt aan EIT Digital’s innovatieactiviteit ACT4Y (Asthma Control For You). Zij hebben de eerste Digitale Recepten Interventie Service ontwikkeld. Doel is de astmazorg te verbeteren en tegelijkertijd de zorgkosten verlagen. De innovatieactiviteit is onderdeel van de Digital Wellbeing portfolio van EIT Digital, de Europese aanjager van innovaties.

 

Patiënten krijgen add-on sensoren die ze aan hun eigen inhalatoren kunnen hechten. Die add-ons houden bij wanneer een patiënt medicatie inneemt, en registeren andere parameters zoals een indicatie over de inhalatietechniek en de -kwaliteit. De patiënt bouwt zo zonder zelf moeite te hoeven doen een soort dagboek op van zijn therapietrouw.  Apothekers kunnen op basis van deze gegevens, die ze inlezen in een web toepassing beter op maat gesneden advies geven. Hiermee worden, volgens de makers onnodige exacerbaties en dus ook eerste hulp of zelfs ziekenhuisopnames te voorkomen.

De cijfers uit het voorlopig validatie onderzoek van de Universiteit Twente in samenwerking met apotheekgroep Unifar onderschrijven deze aanname.

Foto: fragment website ACT4Y (Asthma Control For You)