flexibele endoscopen - foto Pentax Typhoon+
Pentax Plasma TYPHOON+ en PlasmaBag systeem

Pentax Medical Europe introduceert een nieuwe oplossing voor ultrasnelle droging en opslag van flexibele endoscopen – de PlasmaTYPHOON™+. Met dit hoogwaardige product kan men de kanalen van een flexibele endoscoop in slechts enkele minuten drogen. Daardoor wordt de duur van de gehele cyclus van herverwerking en drogen van flexibele endoscopen enorm verkort. Ook worden de patiëntveiligheid, productiviteit en traceerbaarheid op de endoscopieafdeling verbeterd.

Pentax Medical levert innovatieve producten die gericht zijn op patiëntveiligheid. Zo werd al in 2019 het PlasmaTYPHOON™ en PlasmaBAG™ systeem geïntroduceerd. Een systeem voor het respectievelijk optimaal drogen en aseptisch bewaren van flexibele endoscopen. Net als de vorige versie verbetert de nieuwe PlasmaTYPHOON+ de patiëntveiligheid en de doorlooptijd van het reinigingsproces.

De introductie van de PlasmaTYPHOON+ en het PlasmaBAG systeem verbetert de ondersteuning van artsen, verpleegkundigen, CSA-medewerkers en ziekenhuispersoneel over verschillende afdelingen. Er is snel voor iedere patiënt een droge endoscoop beschikbaar, met volledige traceerbaarheid.

De PlasmaTYPHOON+ droogt endoscopen van alle grote merken nog sneller dan voorheen, in slechts 1 tot 3 minuten, met inachtneming van strenge hygiënenormen en met betere bescherming van patiënten. Het systeem werkt met twee opeenvolgende luchtstromen om elk kanaal perfect te drogen. Een laminaire stroom verwijdert het restvocht uit het kanaal van de endoscoop, en vervolgens verdrijft een turbulente, warme luchtstroom de achterblijvende vochtdeeltjes van de kanaalwanden. Daardoor drogen de kanalen optimaal.

Efficiëntie

Hogere efficiency in het droogproces levert direct profijt op voor de beschikbaarheid van de endoscoop, aldus Anne Hillion, hoofdverpleegkundige van de afdeling endoscopie en longziekten van het Hôpital Européen Georges Pompidou in Parijs. “Sinds we met het PlasmaTYPHOON+ & PlasmaBAG-systeem werken, hebben we niet alleen het reinigingsproces verbeterd, maar ook de operationele efficiency. Dankzij de snellere inzetbaarheid van de endoscopen kunnen we de wachttijden tussen de verschillende behandelingsstappen verkorten en dus meer patiënten inplannen.”

Doordat de endoscoop zo grondig wordt gedroogd, kan deze tot 31 dagen worden bewaard in de eenmalig bruikbare CO2-neutrale PlasmaBAG. Met het oog op veilige en actieve opslagomgeving wordt de PlasmaBAG gevuld met plasma dat ozonmoleculen bevat, en vervolgens verzegeld. Door deze individuele, aseptische, droge, schone en stofvrije verpakking van de endoscoop behoudt deze een langdurige gedesinfecteerde staat, en hoeven opgeslagen endoscopen minder vaak gereinigd te worden. Ook is er minder risico op herbesmetting na transport.

Hoge productiviteit van het reinigingsproces

Het nieuw ontwikkelde touchscreen met visuele instructies en gebruik van kleurcodes leiden de gebruiker door het droogproces. Ook de bewaking van het proces is door diverse alarmeringssignalen en foutmeldingen sterk verbeterd. Dat vertaalt zich in een intuïtiever gebruik, wat het proces niet alleen eenvoudiger maakt, maar ook veiliger.

Het geoptimaliseerde algehele gebruik van het PlasmaTYPHOON+ & PlasmaBAG-systeem zorgt voor een significant hogere productiviteit van de endoscopieafdeling. Vergeleken met andere droog- en opslagoplossingen is het PlasmaTYPHOON+ & PlasmaBAG-systeem niet alleen compacter, maar biedt het ook onbeperkte opslagcapaciteit.

Hogere operationele efficiency en betere traceerbaarheid

Het PlasmaTYPHOON+ & PlasmaBAG-systeem biedt volledige traceerbaarheid met zowel geprinte als digitale audit-klare gegevensbestanden. Via connectiviteit met ziekenhuisnetwerken en databeheersystemen kunnen droog- en opslagcycli aan patiëntgegevens worden gekoppeld, wat extra veiligheid oplevert in de dagelijkse ziekenhuispraktijk.