Het Operatiecentrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis beschikt sinds kort over een nieuwe ‘free floating table’. Een free floating table is een operatietafel die met één druk op de knop alle kanten op kan bewegen. Hierdoor kunnen er tijdens een operatie makkelijker en sneller röntgenopnames worden gemaakt en blijft de stralingsbelasting voor de patiënt en het behandelteam tot een minimum beperkt.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis gaat de nieuwe free floating table voornamelijk gebruiken bij vaatoperaties.   De hybride operatiekamer van het JBZ beschikt al langer over een free floating table. Een hybride operatiekamer is een extra grote operatiekamer met ingebouwde röntgenapparatuur. De vaatchirurgen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis voeren op deze operatiekamer zogenoemde endovasculaire en hybride vaatoperaties uit. Dit zijn operaties aan de bloedvaten waarbij de ader of slagader van binnenuit wordt geopereerd, bijvoorbeeld via een klein sneetje in de lies. Dankzij de röntgenapparatuur hebben de chirurgen zicht op wat ze doen. Een veel voorkomende operatie die meestal op deze manier wordt uitgevoerd is het dotteren van patiënten met een bloedvatvernauwing.

De nieuwe free floating table gaat gebruikt worden op de andere operatiekamers van het JBZ in combinatie met een mobiel röntgenapparaat. Het JBZ beschikt daarmee over een tweede, flexibele, hybride operatiekamer.  Hierdoor kunnen meer patiënten in het JBZ terecht voor een endovasculaire of hybride vaatoperatie. Daarnaast kunnen de vaatchirurgen dankzij de nieuwe free floating table nu ook patiënten opereren als de hybride operatiekamer vanwege onderhoud of een andere operatie tijdelijk niet gebruikt kan worden. Dit is belangrijk, gezien het feit dat patiënten met een vaataandoening vaak snel geopereerd moeten worden.

Koploper
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is koploper op het gebied van endovasculaire en hybride vaatchirurgie.

Het JBZ was één van de eerste ziekenhuizen in Nederland met een hybride operatiekamer. Daardoor hebben de vaatchirurgen van het JBZ veel ervaring op het gebied van endovasculaire en hybride vaatoperaties. 80 procent van de vaatoperaties in het Jeroen Bosch Ziekenhuis wordt endovasculair of hybride uitgevoerd. Het vaatchirurgisch team van het JBZ geeft gedurende het jaar diverse trainingen voor vaatchirurgen, vaatchirurgen in opleiding en operatie-assistenten.  Fotobijschrift: JBZ (foto door EGM architecten)

Fotobijschrift: JBZ (foto EGM architecten)

Bron: JBZ