De poliklinische HagaApotheek op locatie Leyweg heeft een nieuw onderkomen gekregen in de lichtstraat, naast het restaurant Haga Plaza.

Apotheker Maarten Ploeger is meer dan tevreden met de nieuwe plek in het ziekenhuis. “Ik vind dat we de mooiste plek hebben in het ziekenhuis. Patiënten en bezoekers kunnen ons gemakkelijk vinden. Iedereen die in het ziekenhuis moet zijn loopt er namelijk langs. De HagaApotheek is er voor patiënten, maar ook bewoners in de omgeving van het ziekenhuis kunnen gebruik maken van de apotheek.”
De nieuwe apotheek is zeven keer zo groot als de oude. Er zijn negen balies, waarvan drie met meer privacy voor patiënten die apart geholpen moeten worden, bijvoorbeeld vanwege de gecompliceerdheid van hun medicijngebruik. “Ook voor Cystic Fibrosis (CF)-patiënten,” legt Maarten uit. “Deze patiëntengroep is bevattelijker voor infecties. Daarom worden zij apart ontvangen. Een CF-patiënt heeft veel medicatie nodig die dagelijks geslikt moet worden. Zo’n vijftien verschillende medicijnen op een dag zijn voor deze patiënten geen uitzondering. Dat wil je in alle rust aan de patiënt kunnen uitleggen.”
Medicijnrobot
In de nieuwe apotheek is een medicijnrobot die alle medicatie registreert en bewaart via een barcodesysteem. Maarten: “Een geweldig systeem dat meer dan 15.000 medicijndoosjes uit 3000 verschillende producten kan herbergen. Alles gaat automatisch en het werkt sneller en efficiënt. Je stopt het doosje in de medicijnrobot en deze vindt via de barcode vanzelf zijn weg naar de juiste plek in de machine. En als de apotheker of assistente een medicijn nodig heeft dan kan dat via de computer, die in contact staat met de medicijnrobot, worden ingevoerd. De medicatie vindt automatisch zijn weg naar de uitgifte. Fouten kunnen nagenoeg niet meer voorkomen.”
Wachttijd beter managen
De nieuwe HagaApotheek heeft een triagesysteem. “Patiënten die binnenkomen registreren zich eerst via de ticketmaster, een scherm waarop de patiënt een keuze kan maken voor welke zorg hij in de apotheek komt.” zegt Maarten. Gaat het om een ‘eenvoudig’ recept dan wordt dat aan een van de vier balies afgehandeld. Sommige patiënten krijgen via de voorschrijver een rood formulier. Dat betekent dat deze vaak ernstig zieke patiënten met voorrang in alle rust en privacy hun medicatie ontvangen. We willen zo de wachttijd efficiënter managen.”
Bezorgen tot in Groningen
De HagaApotheek is met zijn nieuwe onderkomen biedt nog meer service. “Alle infuusmedicatie voor thuisbehandeling wordt hier klaargemaakt en gedistribueerd. Ook het merendeel van de CF-patiënten in Nederland krijgt de medicatie via ons aangeleverd en voor het medicijn Kalydeco zijn wij zelfs landelijk de distributeur. Er zijn speciale procedures voor waarin wij gespecialiseerd zijn. De medicatie wordt door ons verwerkt en bij de patiënt thuisgebracht. Ook al woont de patiënt in Groningen.”
Maarten: “Vanaf maandag 2 november verwelkomen wij de eerste patiënten graag op de nieuwe locatie. We zijn na jarenlange voorbereiding trots op het prachtige resultaat. Voor het team is het heel prettig werken in de nieuwe apotheek. Met de bouw is er al rekening mee gehouden dat wij in de toekomst nog verder willen groeien. Dat is ook onze ambitie.”
Fotobijschrift: Apotheker Maarten Ploeger is meer dan tevreden met de nieuwe plek in het ziekenhuis.
Bron en foto: HagaZiekenhuis