Aan het ontwerp van de nieuwbouw van het HagaZiekenhuis werd onlangs de BREEAM-excellent normering toegekend.
Het nieuwe HagaZiekenhuis is transparant, licht en flexibel. Bovenal is er een helende omgeving ontworpen voor patiënten, bezoekers én medewerkers,  waarbij ieder zich thuis moet kunnen voelen. Bouwconsortium VolkersWesselsHaga realiseerde in drie jaar tijd een ultramoderne uitbreiding naar ontwerp van MVSA Architects.

2
Flexibel ziekenhuis
De verschillende regionale onderdelen van het HagaZiekenhuis zijn samengevoegd op één locatie aan de Leyweg in Den Haag. Het nieuwe gedeelte met een oppervlakte van 34.500 m2 biedt onderdak aan het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) met Ronald McDonald Huis, Moeder- en Kindcentrum, OK-complex en AOHD (Anesthesiologie, Oncologie, Hermatologie en Dagbehandeling). Een lichtstraat vormt de verbinding met de bestaande bouw. De traditie om een vaste constructie voor ziekenhuizen te gebruiken is doorbroken door een multifunctioneel casco te ontwerpen dat intern en extern aangepast kan worden aan de zorgvraag en het bestemmingsplan. Eén van de onderdelen waar de nieuwbouw van het ziekenhuis hoog op scoorde tijdens de beoordeling voor het BREAAM-excellent ontwerpcertificaat.
Licht en transparantie
Om licht en transparantie in alle ruimtes te realiseren,  creëerde MVSA de 8- vorm met in het midden twee groene atria met een glazen dak. De binnentuinen zijn met elkaar verbonden door een brugconstructie, die zorgt voor een efficiënte logistiek en tegelijkertijd functioneert als ontmoetingsplek. Vanuit elke ruimte is er direct, dan wel indirect een zichtlijn naar buiten. Landschapsarchitect Karres + Brands richtte rondom het HagaZiekenenhuis een kleurrijke tuin in.
Sneller herstel
Speciaal voor het Juliana Kinderziekenhuis is er een geanimeerde beleving ontworpen door Tinker imagineers. Vijf karakters – Knuf, Blij, Vouw, C-bot en Vizzels – komen tot leven op 4000m2 uniek behang, zodat kinderen de wereld van het ziekenhuis even kunnen vergeten. Bewegende projecties op extra spannende plekken zoals de OK-gang, -sluis , behandelkamer(s) en de lift reageren op de aanwezigheid van kinderen.
Het doel van het HagaZiekenhuis is het creëren van een wereld van licht, ontspanning en afleiding, waardoor patiënten – jong en oud – minder stress en angst ervaren. “Allemaal belangrijke factoren voor een positievere ervaring in een ziekenhuis, minder pijn bij medische ingrepen en een sneller herstel”, aldus kinderarts Madelon Ruige. “Een unieke kans voor Haga om zich te onderscheiden op het gebied van duurzaamheid en healing environment”.