Onlangs ontving Noordwest Ziekenhuisgroep de eerste patiënt van de nieuwe hartkatheterisatiekamer in Alkmaar. Afgelopen maanden bouwde bouwbedrijf BAM de nieuwe unit op het platte dak van de eerste en tweede verdieping van het ziekenhuis – een technisch hoogstandje. Op deze plek bouwt BAM momenteel nog verder aan een nieuwe ‘hybride’ operatiekamer. Deze is naar verwachting in juni klaar. Vanaf de rotonde bij de ingang van parkeerplaats Metiusgracht is de aanbouw goed zichtbaar.

Hartkatheterisatiecomplex

In Alkmaar beschikt Noordwest nu in totaal over 3 hartkatheterisatiekamers. Daar vinden komende maanden nog enkele werkzaamheden plaats. Zo wordt in een van de huidige kamers de apparatuur geoptimaliseerd en zorgt een verbinding tussen de nieuwe en bestaande kamers er voor dat er 1 hartkatheterisatiecomplex ontstaat. Namens het hart-longcentrum laat Caroline Swart, unithoofd, weten erg blij te zijn met deze uitbreiding en de komende verbouwing. “We hebben nu tot de nieuwbouw voldoende capaciteit om patiënten te behandelen. Ook de apparatuur is verbeterd. Het medisch team heeft hiermee een uitstekende werkomgeving tot zijn beschikking, wat ten goede komt aan het bieden van optimale zorg.”

Noodzaak uitbreiding

De nieuwe hartkatheterisatiekamer en hybride OK zijn nodig om patiënten van hoogwaardige zorg te kunnen blijven voorzien, totdat de nieuwbouw fase 1 klaar is. Ze vangen dus een tijdelijke krapte op. Na de oplevering van fase 1 worden de ruimtes weer getransformeerd tot reguliere operatiekamers.

Gefaseerd bouwen

Noordwest heeft gekozen voor gefaseerde vernieuwbouw op haar locatie in Alkmaar. In de eerste fase gaat het om de nieuwbouw van de zogenoemde ‘acute as’. Hier bevinden zich de operatiekamers (complexe zorg), het spoedplein met onder andere spoedeisende hulp (SEH), de intensive care en verpleegafdelingen complexe zorg. Tijdens deze fase wordt ook de ondergrondse parkeergarage aangelegd en Huize Westerlicht gerenoveerd. Hierna volgt nog een tweede fase (rond 2028 gereed) en een derde fase (rond 2035 gereed).