Enkele jaren geleden toonden MIT neurowetenschappers aan dat ze de amyloïde plaques die te zien zijn bij muizen met de ziekte van Alzheimer drastisch kunnen verminderen door de dieren eenvoudig bloot te stellen aan lichtflitsen met een specifieke frequentie.

In een nieuwe studie hebben de onderzoekers ontdekt dat deze behandeling wijdverspreide effecten heeft op cellulair niveau, en het helpt niet alleen neuronen, maar ook immuuncellen genaamd microglia. Over het algemeen verminderen deze effecten de ontsteking, verbeteren ze de synaptische functie en beschermen ze tegen celdood bij muizen die genetisch zijn geprogrammeerd om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen.

“Het lijkt erop dat neurodegeneratie grotendeels wordt voorkomen”, zegt Li-Huei Tsai, de directeur van het Picower Instituut voor Learning and Memory and the senior author of the study van het MIT en de hoofdauteur van het onderzoek.

De onderzoekers ontdekten ook dat het flikkerende licht de cognitieve functie bij de muizen verhoogde, wat veel beter presteerde bij tests van ruimtelijk geheugen dan onbehandelde muizen. De behandeling produceerde ook gunstige effecten op ruimtelijk geheugen bij oudere, gezonde muizen.

Bron: MIT

Vertaling Google Translate

Lees verder