Na ruim een jaar van plannen en verbouwen, opereren artsen van Treant op 6 mei de eerste patiënten in de nieuwe operatiekamers van ziekenhuislocatie Bethesda. De nieuwe operatiekamers spelen een belangrijke rol voor de toekomst van de zorg in de regio Hoogeveen. In de plannen worden de kamers ingezet voor een flink deel van de planbare operaties in de regio. De operatiekamers hebben daarom de nieuwste apparatuur en techniek.

 

In totaal worden er vier nieuwe operatiekamers met opdekruimtes (ruimtes waar het instrumentarium wordt klaargelegd voor de operatie) gerealiseerd. Drie van de vier operatiekamers en opdekruimtes zijn klaar. Tot september wordt er nog gewerkt aan de realisatie van de vierde operatiekamer en de omliggende ruimtes, zoals kantoren, berging, kleedkamers en koffieruimte.  De totale bouwkosten van de vernieuwbouw bedragen ongeveer 5 miljoen euro.

David Post, CMO van Treant Zorggroep, is trots op de nieuwe operatiekamers: ‘Vorig jaar heeft de ziekenhuislocatie Refaja nieuwe operatiekamers gekregen. Nu is ook de locatie Bethesda klaar voor de toekomstplannen voor de zorg in de regio. Een groot deel van onze planbare operaties gaan we in de toekomst in deze nieuwe operatiekamers van Bethesda en Refaja doen. Alle knie en heup vervangende operaties uit Emmen doen we sinds vorig jaar al in Hoogeveen en alle operaties voor borstkanker voor de hele regio van Treant doen we sinds een aantal jaar al hier in Bethesda. In het plan ‘Zorg voor de Regio’ wordt dit aantal verder uitgebreid. De operatiekamers voldoen alvast aan de nieuwste medische eisen en door de opdekruimtes die we gebouwd hebben, kunnen we efficiënter werken en de patiënt de beste zorg bieden.’

Opdekruimtes

Twee van de vier nieuwe operatiekamers zijn gerealiseerd in een uitbreidingsbouw boven de afdeling Radiologie. De twee andere staan op de plek van de huidige operatiekamers. Elke operatiekamer heeft een eigen opdekruimte. Hier wordt het instrumentarium voor de operaties klaargelegd. De nieuwe operatiekamers worden zo nog efficiënter benut.

Operaties

In Hoogeveen maken de chirurgen, orthopeden, gynaecologen, urologen, kno-artsen, plastisch chirurgen, neurochirurgen, kaakchirurgen en anesthesiologen gebruik van het OK-complex.

 

Foto’s: Andre Weima