Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Europese Commissie en HIMSS Europe hebben nieuwe sessies en sprekers tijdens de eHealth Week bekendgemaakt.

Er wordt onder andere aandacht besteed aan het ondersteunen van mantelzorgers, seksuele gezondheid in een digitaal tijdperk en het gebruik van robots in de ouderenzorg. De eHealth Week vindt van 8 tot en met 10 juni plaats in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Sprekers ‘suppporting informal carers’ sessies

Mantelzorgers spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van patiënten bij het behoud van hun onafhankelijkheid en kwaliteit van leven. Tegelijkertijd zijn mantelzorgers beperkt door onder andere reisafstand en tijdgesprek. eHealth oplossingen kunnen een belangrijke rol spelen bij de ondersteuning van mantelzorgers en patiënten. Tijdens deze sessie worden succesvolle eHealth oplossingen getoond aan de deelnemers. Sprekers zijn Irek Karkowski (CEO, Sensara & Dutch Domotics), Martijn Vastenburg (Managing Director, ConnectedCare – ‎HalloZorg) en Henk Herman Nap (Senior Adviseur, Vilans).

Sprekers sessie ‘sexual (e)health in a digital society’

De digitalisering van de maatschappij heeft een grote impact op de seksuele gezondheid. Door het internet komt men al op jonge leeftijd in aanraking met seks. Daarom is het in onze digitale tijdperk van belang om jongeren en kwetsbare groepen op een nieuwe manier voor te lichten. In deze sessie worden de beste online tools ten behoeve van de seksuele gezondheid besproken. Sprekers zijn Marianne Cense (onderzoeker, Rutgers), Philippo Zimbile (Hoofd afdeling, Soa Aids Nederland), Triin Raudsepp (Sexual Health Association, Estland) en Kaat van Bosstraeten (Project Manager, Sensoa).

Sprekers sessie ‘robotics for active & assisted living’In de (nabije) toekomst gaan robots waarde toevoegen aan de kwaliteit van leven en de gezondheid van ouderen. Daarnaast kunnen robots ouderen ook begeleiden bij het thuis wonen. Mogelijkheden van nieuwe technologieën lijken eindeloos, maar is er voldoende aandacht voor het menselijke aspect? Wat zijn de effecten van het vervangen van menselijk contact door technologieën? Hoe moet men omgaan met deze kwestie? In deze sessie worden deze vragen besproken en praktische richtlijnen gedeeld. Sprekers zijn Andy Bleaden (Project Manager, Silver Project), Wang Long Li (Co-founder, Tinyrobots), Robert A. Paauwe (Co-founder, Tinybots), Maja Rudinac (CEO, Robot Care Systems) en Tomas Ward (CEO, Bioserve).Voor meer informatie over de organisatie:

 

eHealth Week

HIMSS Europe

Europese Commissie

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport

 

Over eHealth Week 2016

eHealth Week 2016 is het belangrijkste eHealth evenement in Europa. eHealth Week vindt plaats van 8 tot en met 10 juni 2016 in de Beurs van Berlage in Amsterdam en vormt een officieel onderdeel van het voorzitterschap van Nederland in de Raad van de Europese Unie (1 januari – 30 juni 2016). De eHealth Week 2016 wordt georganiseerd door de Europese Commissie, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het voorzitterschap van Nederland in de Raad van de Europese Unie en HIMSS Europe. Tijdens de eHealth Week 2016 worden meer dan tweeduizend internationale experts op het gebied van IT en gezondheidszorg en professionals van patiëntenorganisaties en publieke organen verwacht.

 

Het thema tijdens de eHealth Week is “You, at the heart of transition”. Het event focust zich op mensen die het gezondheidszorgsysteem veranderen en een eerste stap is om patiënten meer macht te geven. eHealth beleid richtte zich in het verleden voornamelijk op publieke organen en IT. Vandaag de dag wordt de aandacht verlegd naar de eHealth gebruikers. De gebruikers van eHealth worden steeds meer betrokken in discussies en worden in het hart geplaatst van het eHealth beleid.

 

Nederland is één van de meest gedigitaliseerde landen in de EU. In Nederland is ook een van de drie HIMSS EMRAM Stage 7 ziekenhuizen gevestigd en acht Stage 6 ziekenhuizen. Het is dus de ideale plek voor de Europese eHealth gemeenschap om bij elkaar te komen!

 

Over de thema’s

Het programma richt zich op drie thema’s: Empowering People, Trust & Standards en Innovation & Transition.

Thema 1: Empowering People

Dit thema gaat over het empoweren van eHealth voor zowel patiënten als gezonde mensen. Het doel van het thema is o.a. om een antwoord te krijgen op de vraag wat de behoeften van patiënten en gezonde mensen zijn als het gaat om het actief managen van hun gezondheid. Ook wordt er een antwoord gezocht op de vraag hoe oudere mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen en hoe eHealth applicaties geschikt kunnen worden gemaakt voor iedereen. Tevens is het van belang dat er kennis wordt gedeeld en dat er wordt gediscussieerd over eHealth applicaties die een bijdrage leveren aan het empoweren van patiënten.

 

Thema 2: Trust & Standards

Om zorgverleners en lidstaten in staat te stellen om informatie uit te wisselen, zijn gepaste wettelijke regelingen vereist. Deze regelingen zijn ook nodig om vertrouwen onder de mensen te creëren. Tevens zijn standaarden nodig om systemen interoperabel te maken en om zorgleverleners met elkaar te verbinden. Het doel van dit thema is o.a. om kennis uit te wisselen over hoe vertrouwen in IT-systemen kan worden gepromoot en hoe het gebruik van standaarden in de gezondheidszorg kunnen worden geactiveerd.

 

Thema 3: Innovation & Transition

Vaak wordt er de nadruk gelegd op de technische aspecten van eHealth. In dit thema staan niet de technische aspecten, maar de sociale aspecten van implementatie en innovatie centraal. Wat is nodig, naast technische innovatie, om mensen gebruik te laten maken van eHealth? Het doel van dit thema is o.a. om de implementatie, levering, opschaling en het gebruik van eHealth te stimuleren, om te leren waar, waarom en hoe implementatie en opschaling succesvol kan worden bereikt en om te leren hoe de best practices kunnen worden overgenomen door andere organisaties.

Voor meer informatie over het programma: http://www.ehealthweek.org/ehome/128630/overview/?&

Bron: eHealth Week 2016