Lage rugpijn is de grootste oorzaak van ziekteverzuim in de Westerse wereld. In Nederland wordt de economische belasting van lage rugpijn klachten geschat op 1.7% van het BNP. In Nederland zijn er ongeveer 480.000 patiënten met een aandoening van de tussenwervelschijf, bijvoorbeeld degeneratie van de tussenwervelschijf die daarmee zijn biomechanische eigenschappen verliest.

In de huidige klinische praktijk wordt bij deze groep patiënten eerst fysiotherapie of medicatie geprobeerd en als de klachten aanhouden of verergeren vindt later ofwel een vervanging van de tussenwervelschijf plaats middels een prothese ofwel worden een aantal ruggenwervels vastgezet (fusion). Dit is een chirurgische ingreep met hoge kosten en risico’s voor de patiënt die enkel wordt gedaan als er geen andere opties meer zijn. De ingreep lost de pijn wel op, maar de patiënt is daarna wel minder beweeglijk, met name bij een fusion.

NC BioMatrix BV ontwikkelt een biomateriaal dat middels een injectie in de tussenwervelschijf wordt geïnjecteerd en de regeneratie ervan stimuleert en daarmee degeneratie vertraagd. De verwachting is dat met dergelijke injecties de patiënt langer zonder grote klachten kan blijven en dat daarmee de noodzaak voor een chirurgische ingreep (prothese of fusion) kan worden uitgesteld. Het zal dus voornamelijk in de vroege stadia van degeneratie kunnen worden ingezet. Het voordeel van de injectie is dat dit zonder hospitalisatie van de patiënt zou kunnen.

De spin-off is opgericht in samenwerking met NLC (European heath-tech venture builder). Het biomateriaal is gebaseerd op een vinding van TU/e professor Keita Ito. Robert Guilleaume is via NLC aangetrokken als CEO van de onderneming. Hij heeft een jarenlange ervaring met de ontwikkeling van medical devices en implantaten voor de orthopedische markt.

NC BioMatrix BV kadert in het RegMedXB initiatief waar juist ook startup activiteiten worden aangemoedigd en waar in de toekomst wellicht ook mogelijkheden liggen voor financiering. De sterkte van TU/e ligt met name op het vlak van de ontwikkeling van (bio)materialen met bijzondere regeneratieve eigenschappen.