Het AMC in Amsterdam onderzoekt samen met andere Europese en Amerikaanse ziekenhuizen een nieuw middel tegen het mantelcellymfoom.

Patiënten, bij wie de ziekte is teruggekeerd, kunnen meedoen aan het onderzoek.
Het mantelcellymfoom is een zeldzame vorm van lymfklierkanker. Tot op heden is de ziekte niet te genezen. De behandeling bestaat uit chemotherapie, die bij jongere patiënten gevolgd wordt door een stamceltransplantatie.
Er zijn aanwijzingen dat nieuwe middelen de ziekteactiviteit kunnen terugdringen. Deze middelen remmen de werking van het eiwit Bruton’s tyrosinekinase (Btk), dat actief is in de tumorcel. In een internationale studie werd bij patiënten die de ziekte terugkregen, aangetoond dat de ziekte minder actief werd door behandeling met de Btk-remmer ibrutinib (Imbruvica). Inmiddels is er door de firma Acerta Pharma een tweede generatie Btk-remmer ontwikkeld. Deze geeft mogelijk minder bijwerkingen. Met dit middel wordt nu een klinische studie uitgevoerd.
In deze studie worden mantelcellymfoompatiënten behandeld, die de ziekte na eerdere behandeling terugkregen. De verwachting is dat dit middel minstens net zo effectief is als ibrutinib en minder bijwerkingen geeft. Aan deze studie doen verschillende ziekenhuizen in de Verenigde Staten en Europa mee, waaronder het AMC in Amsterdam. De hematologen in Nederland zijn op de hoogte gebracht van deze studie, die sinds vier maanden loopt. De studiecoördinator van deze studie in Nederland is hoogleraar hematologie Arnon Kater.