Een nieuwe techniek voor pijnstilling na een alvleesklier, galweg of lever buikoperatie blijkt even goed te werken als de traditionele ‘ruggenprik’. Dat blijkt uit een studie die opgezet en gecoördineerd werd vanuit het AMC Amsterdam die recent is gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet Gastroenterology & Hepatology. Bij de nieuwe techniek wordt gedurende enkele dagen pijnstilling continu toegediend via dunne katheters naast de wond en krijgen patiënten ook een morfinepompje.

Pijnstilling is erg belangrijk voor een goed herstel na een buikoperatie. Op dit moment is een ruggenprik (‘epidurale pijnstilling’) de standaard methode voor pijnstilling in de meeste ziekenhuizen. Alhoewel een ruggenprik goede pijnstilling geeft, kan het plaatsen ervan door de patiënt als onprettig ervaren worden en bestaat er een zeer klein risico op ernstige complicaties. Ook zijn er vaak tijdelijke bloeddruk dalingen waarvoor medicijnen gegeven moeten worden en ontvangen patiënten een blaaskatheter. Al deze nadelen komen minder (of niet) voor bij de wondkatheter-techniek.

De techniek met wondkatheters wordt al langer in Engeland en de Verenigde Staten gebruikt maar is in Nederland nog nauwelijks bekend. Hoofdonderzoeker Marc Besselink (chirurg) is tevreden met de uitkomsten van het onderzoek: “dit onderzoek laat zien dat er goede alternatieven zijn voor de ruggenprik”. Mede-onderzoekers Denise Veelo en professor Markus Hollmann (anesthesiologen) onderschrijven dat de studie laat zien dat de wondkatheters voor goede pijnstilling zorgen bij bovenbuik operaties. Zij verwachten niet dat de wondkathetertechniek op korte termijn de ruggenprik geheel zal vervangen. Daarvoor zal nog verder onderzoek nodig zijn, waarmee reeds gestart is.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het AMC Amsterdam met medewerking van het OLVG Amsterdam. Verschillende Nederlandse ziekenhuizen hebben interesse getoond in de nieuwe techniek.

Bron: AMC