Sphere Medical, een innovatief bedrijf in intensive care-monitoring- en diagnostische apparatuur, heeft de nieuwste generatie van zijn Proxima™-systeem met CE-markering geïntroduceerd.Deze unieke bloedgasanalysator (BGA) aan het bed heeft een nieuw ontwerp en een uitgebreid analytenpaneel. Parameters die toegevoegd zijn aan het nieuwe systeem zijn glucose en berekende parameters, zoals P/F-verhouding en temperatuurgecorrigeerde gassen. De mogelijkheid om bloedgassen te bewaken en bloedglucose frequent en snel te meten, direct door de patiënt, maakt sneller ingrijpen en nauwlettender patiëntbeheer mogelijk, wat van essentieel belang is in snel veranderende kritieke situaties.

 

Als patiëntsysteem is Proxima altijd aangesloten op de patiënt via diens arteriële lijn, en kan het systeem onmiddellijk gebruikt worden. Omdat de resultaten worden gegeven zonder dat de zorgverlener het bed van de patiënt hoeft te verlaten, vermindert dit aanzienlijk de tijd-tot-resultaat in vergelijking met traditionele benchtop-analysators. Dankzij het nieuwe ontwerp kan het systeem met de patiënt meereizen op diens weg door het ziekenhuis. Dit is mogelijk doordat de Proxima-sensor een reeks beproefde biosensortechnologieën op een siliconenchip bevat, elk een miniatuurversie van de elektrochemische sensoren die gebruikt worden in een traditionele bloedgasanalysator.

 

Naast de sensor beschikt het nieuwste Proxima-systeem over een tabletmonitor van medische kwaliteit met een intuïtieve gebruiksinterface in de vorm van een aanraakscherm. Alle resultaten worden gerapporteerd aan de monitor en rechtstreeks en naadloos verzonden naar laboratoriuminformatiesystemen en elektronische patiëntendossiers. Dit is een belangrijke vereiste voor succesvolle implementatie van point-of-care (POC)-tests.

 

Als ex-vivo analysator die werkt als een gesloten systeem, wordt bloed rechtstreeks van de patiënt afgenomen en langs de Proxima-sensor gevoerd. Na analyse wordt al het bloed teruggevoerd naar de patiënt. Dit betekent dat er geen bloedverlies is en dat het risico op iatrogene anemie verminderd wordt. Bovendien wordt het risico op infectie voor personeel en patiënten tot een minimum beperkt, omdat de arteriële lijn gesloten blijft gedurende de gehele monstername. Het ontwerp van Proxima vermindert tevens pre-analytische fouten, door de directe afgifte van een bloedmonster van hoge kwaliteit aan de sensor voor onmiddellijke analyse, waarbij mengen of antistollingsmiddelen niet nodig zijn.

 

De toevoeging van glucose aan het analytenpaneel van de nieuwe Proxima is van groot belang, omdat glucosemetingen een belangrijke rol spelen in de zorg aan IC-patiënten. Zowel hyperglycemie als hypoglycemie worden in verband gebracht met verhoogde morbiditeit en mortaliteit bij patiënten op de IC. Patiënten binnen een normaal glycemisch bereik houden is moeilijk met de huidige systemen. De mogelijkheid om arterieel-bloedglucose regelmatig te monitoren met het Proxima-systeem, ondersteunt nauwlettender klinische behandeling voor een verbeterde glycemische controle.

 

“Proxima herdefinieert nu al hoe het testen van arterieel bloedgas wordt uitgevoerd bij IC-patiënten, door zijn toepassing bij de nauwlettende bewaking van patiënten in Groot-Brittannië, Duitsland en België,” aldus dr. Wolfgang Rencken, Chief Executive Officer van Sphere Medical. “Op basis van klinische feedback hebben we ons nieuwste Proxima-systeem geïntroduceerd, dat nu nog beter geschikt is voor ondersteuning van snelle en frequente metingen van bloedgassen, elektrolyten en metabolieten zonder bloedverlies. De toevoegen van glucose aan het analytenpaneel is de belangrijkste nieuwe parameter, waardoor een betere glycemische controle van IC-patiënten mogelijk wordt.”

 

Professor in de Anesthesie en Intensive Care-geneeskunde Mike Grocott van de Universiteit van Southampton licht toe: “Het recente onderzoek naar tijd en beweging dat we hebben uitgevoerd in het academisch ziekenhuis van Southampton toonde duidelijk de voordelen voor de workflow van het gebruik van Proxima bij onstabiele patiënten op de intensive care. Wij zien uit naar de introductie van de nieuwe Proxima en de mogelijkheid om dit systeem te gebruiken bij een grotere groep patiënten binnen de IC-afdeling.”

 

Ga voor meer informatie over de nieuwe Proxima™ inline bloedgasanalysator naar www.spheremedical.com

fotobijschrift: Het nieuwste Proxima™ inline bloedgasmonitoringsysteem voor patiënten.

Bron: Sphere Medical