infographic - foto ouderenzorg - verzorgster en oudere dame
Foto: Shutterstock

Uit een rondgang van de NOS langs zorgorganisaties voor ouderen en gehandicapten blijkt dat veel organisaties bezig zijn om de werkomstandigheden voor mensen in vaste dienst te verbeteren en minder zzp’ers in te huren.

De verhouding tussen vast en flexibel raakt bij sommige zorgorganisaties zo uit balans, dat ze maatregelen nemen om het tij te keren. Vaste medewerkers krijgen ook meer invloed op roosters, meer uren of betere secundaire arbeidsvoorwaarden. Enkele zorgorganisaties stoppen zelfs helemaal met het inhuren van zzp’ers meldt de NOS.

Kloek Zorg: minder betrokken

Bij een ouderenzorglocatie van Kloek Zorg was op een gegeven moment de helft van het personeel zzp’er. Die zijn volgens directeur Martin van de Graaf hard nodig, maar hun inzet leidt tot nieuwe problemen. “Zzp’ers willen vaak niet werken in de zomervakantie of op feestdagen. Sommigen komen op het laatste moment binnen om een dienst te doen. Daardoor zijn ze minder betrokken.” Ook spreekt Van de Graaf over een prijsopdrijvend effect van zzp’ers. Zorginstellingen waren tussen 2020 en 2021 450 miljoen euro meer kwijt aan zzp’ers en uitzendkrachten, een stijging van zo’n 12 procent. Dat concludeerde accountants- en advieskantoor BDO.

Brandbrief

In december publiceerden zeventien Brabantse zorgorganisaties een brandbrief: het aantal zzp’ers werd onhoudbaar, kosten liepen de spuigaten uit en werk werd oneerlijk verdeeld.   Bestuurder Chantal Beks van ouderenzorg De Wever: “We kregen veel bijval en het gesprek met freelancers is geopend.” Volgens haar zijn zzp’ers “bij zieken en pieken” hartstikke waardevol. “Wij zijn niet tegen”, zegt zij. “De nood in de zorg is nog steeds hoog. Alleen is de balans zoek: een op de vijf bij ons is zzp’er. Vanwege personeelskrapte moeten wij hen wel inzetten.”

‘Aan zichzelf te danken’

De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) zegt de worsteling te herkennen, maar vindt zzp’ers weren geen oplossing. Volgens Solopartners, de brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg, heeft de sector het ook aan zichzelf te danken dat er zoveel zzp’ers zijn. “Ze zijn uit hun vaste baan weggevlucht, vanwege gebrek aan regie en flexibiliteit”, zegt directeur Loe van Erp. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is bezig met nieuwe zzp-regels, waardoor het mogelijk voor zorgpersoneel minder aantrekkelijk wordt. “De vraag is wel of al die mensen, die aan het zzp-schap hebben geroken, nog teruggaan naar loondienst”, zegt Van Erp. “Wel kan je zo verdere uitstroom mogelijk voorkomen.”

Lees het hele verhaal op NOS.nl