treincoupé - foto oude dubbeldekker waaruit verpleeghuizen onderdelen krijgen
Het oude typedubbeldekker waaruit verpleeghuizen onderdelen krijgen | © Wikimedia CC BY-SA 4.0

Alzheimer Nederland en de NS schenken onderdelen van treincoupés aan 22 verpleeghuizen voor mensen met dementie. Met de treinbanken, tafels, bagagerekken en kantelprullenbakken kunnen de instellingen zelf hun coupé bouwen en bewoners de mogelijkheid bieden om reisherinneringen terug te halen. De onderdelen komen uit oude dubbeldekkers.

In 2021 introduceerden Alzheimer Nederland en NS al de Hoofdreiscoupé. Deze treincoupé reisde rond langs  verpleeghuizen, maar heeft inmiddels een vaste locatie. Met het vervolgproject krijgen veel meer verpleeghuizen dus de kans om een eigen treincoupé te bouwen.

Verpleeghuizen kunnen zichzelf aanmelden als ze mee willen dingen naar een treincoupé. Uit deze aanmeldingen worden 22 instellingen geselecteerd. De overdracht vindt plaats op 20 december bij de NS-werkplaats in Amersfoort.

In Nederland zijn ongeveer 290.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal binnen twintig jaar naar 520.000 stijgt. Alzheimer Nederland en NS werken eerder al samen in de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’.