Het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis opent op 12 november officieel haar deuren.

Relaties en (bouw)partners kunnen die dag kennis maken met het door EGM architecten ontworpen ‘verbonden’ ziekenhuis. Er wordt een symposium gehouden, daarna volgt een feestelijke openingshandeling.

Het verbonden ziekenhuis
In het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis staat verbinding centraal: met de stad, met de omgeving en met de mensen. Deze verbondenheid is zowel buiten als binnen zichtbaar. Buiten verwijst de gevelopbouw met ritmering, materialen en kleurnuances naar de Delftse grachtenpanden en de omliggende hoogbouw uit de jaren zestig. Binnen is de kleurstelling gebaseerd op het meisje met de parel van de schilder Vermeer en verwijzen beelden van duinen, kassen en weilanden naar de omgeving.
Healing environment
Het ontwerp van het ziekenhuis heeft de vorm van een esculaap, het embleem van de geneeskunde. Een brede centrale as verbindt de verschillende afdelingen. Deze ‘slingerende’ vorm zorgt overal voor daglicht en uitzicht, waardoor bezoekers zich gemakkelijk kunnen oriënteren. Daarnaast zijn alle afdelingen snel bereikbaar en is er ruimte ontstaan voor patio’s en binnentuinen. Een prettige en gastvrije omgeving die meer de uitstraling  heeft van een hotel dan van een ziekenhuis.
Snelle bouwtijd
EGM architecten startte in 2010 met het ontwerp van het Reinier de Graaf Gasthuis, twee jaar later ging de eerste paal de grond in en nu zo’n vijf jaar later is de nieuwbouw gereed. Een unieke prestatie voor zo’n complex gebouw met een oppervlakte van ruim 56.500 vierkante meter.
Flexibel
Flexibiliteit was een van de speerpunten bij de nieuwbouw. Daarom is er in het ontwerp gekozen voor een generieke plattegrond en doorsnede van het gebouw. Hierdoor kunnen de diverse afdelingen en functies naar plaats en omvang variëren en zo inspelen op krimp of groei.
Duurzaam en energiezuinig
Het Reinier de Graaf Gasthuis maakt als eerste ziekenhuis in Nederland gebruik van een Pharmafilter, een duurzame waterzuivering- en afvalinstallatie. Toepassing van hernieuwbare materialen, optimalisatie van de installaties met stralingsplafonds, warmteterugwinning uit ventilatielucht en een drielaagse glasgevel met geïntegreerde zonwering zorgen voor verdere vermindering van het energieverbruik.
Bron: EGM