SHA-bestuurders

Het Openbaar Ministerie heeft beslag gelegd op de Nederlandse bankrekeningen van de hoofdrolspelers in de mondkapjesaffaire. Het gaat om een totaalbedrag van ruim 11,5 miljoen euro. De verdenking tegen het bestuur van Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) is uitgebreid met verduistering.

Een dag eerder, op 28 april, bepaalde schorste de Amsterdamse rechtbank in dat de bestuursleden Van Lienden en Damme moeten terugtreden. Dat gebeurde op verzoek van het OM. De schorsing is volgens het OM een eerste stap in de terugvordering van de miljoenenwinst die de SHA maakte op een geruchtmakende mondkapjesdeal met het Ministerie van VWS.

Aangifte

Het OM startte in februari een strafrechtelijk onderzoek naar de SHA -bestuurders, nadat uitzendbureau Randstad aangifte die Randstad had gedaan. Het bedrijf had in het begin van de coronacrisis voor eigen rekening personeel ingezet bij de SHA, in de  veronderstelling dat het om een non-profit project ging. Zoals bekend bleek daar achteraf geen sprake van te zijn. De voormalige SHA-bestuurders hadden een besloten vennootschap hadden opgericht die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes. Ze hebben daarmee een aanzienlijks winst gerealiseerd en persoonlijk verzilveren.

Strafrechtelijk onderzoek

De beslaglegging maakt deel uit van het gestarte strafrechtelijk onderzoek. Het OM laat weten dat het onderzoek waarheidsvinding tot doel heeft ten aanzien van de vermoedelijk gepleegde strafbare feiten. Ook wil men de vermogensbestanddelen daaruit veiligstellen.