Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een flinke stap gezet in het ontrafelen van de moleculaire veranderingen tijdens het ouder worden.

Expressie
Ir. Marjolein Peters en dr. Joyce van Meurs van het Erasmus MC zijn (mede)projectleiders van de grootste moleculaire analyse van veroudering in de mens. De wetenschappers onderzochten het bloed van 15.000 mensen uit alle werelddelen, in de leeftijd van 9 tot 102 jaar, op zogeheten genexpressie. Dat is het proces waarbij de informatie die in een bepaald gen ligt opgesloten, vrijkomt en ‘gelezen’ kan worden.
Nieuwe genen
De onderzoekers ontdekten daarbij een kolossaal aantal genen die met veroudering te maken hebben. Marjolein Peters: “Die ontdekking was een basale stap voor ons onderzoek. We hebben in totaal 1.497 verouderingsgenen blootgelegd. Deze genen zijn gerelateerd aan veroudering, omdat ze gedurende het proces van ouder worden andere signalen gaan afgeven.”
Rustiger aan
Een deel van de verouderingsgenen werkt samen in netwerken die van invloed zijn op de energiehuishouding, de vetverbranding, of de stevigheid van de cellen.
Sommige van deze genen worden in de loop der jaren actiever, andere doen het naarmate iemand ouder wordt juist rustiger aan.
Publicatie
De resultaten van het onderzoek zijn donderdag 22 oktober online gepubliceerd in het vakblad Nature Communications.