Erasmus MC: Hoofdingang en centrale receptie. Foto: Ossip van Duivenbode

De Europese Commissie en de Fondació Mies van der Rohe maakten eerder deze week de eerste lijst van 449 projecten (voltooid tussen oktober 2018 en oktober 2020) bekend, die strijden om de Mies van der Rohe Award 2022 voor hedendaagse architectuur. In totaal dingen 21 binnen- en buitenlandse projecten van Nederlandse architecten mee naar de award. EGM architecten is genomineerd met het ontwerp van het Erasmus MC.

Vanwege de coronacrisis is deze editie van de award uitgesteld naar 2022 en wordt later dit jaar nog een groep genomineerden toegevoegd, die projecten hebben gerealiseerd tussen november 2020 en april 2021. Op die manier wil de organisatie een goede evaluatie van alle projecten waarborgen.

“De nominatie is bijzonder. Nog nooit won een zorggebouw deze prijs. Samen met Erasmus MC hopen we dat nu te bereiken”, aldus Edwin van de Velde, senior communicatieadviseur bij EGM architecten. Het komende jaar vindt verdere selectie plaats waarna in januari 2022 de shortlist bekendgemaakt wordt en in februari 2022 de vijf finalisten. In april 2022 zal de organisatie de uiteindelijke winnaar uitroepen.