De door TNO ontwikkelde snelle coronatest gebaseerd op LAMP wordt integraal onderdeel van de Nederlandse coronatestinfrastructuur. GGD Amsterdam zette de test als eerste al enige weken kleinschalig in bij de RAI teststraat. Nu wordt deze grootschalig uitgerold in de rest van Nederland, te beginnen in Amsterdam en andere XL-testlocaties. MolGen uit Utrecht gaat de gehele inrichting van de mobiele labs en de toelevering van gebruikersartikelen verzorgen voor GGD-teststraten in onder andere Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Na de klinische validatie in oktober jl. bij de GGD Amsterdam, heeft TNO de testmethode verder geoptimaliseerd en samen met MolGen geschikt gemaakt om ook in grote aantallen tests te kunnen verwerken. Om die schaalvergroting mogelijk te maken moesten onder andere ook de daarvoor benodigde pipetteerrobots als onderdeel van de test worden gevalideerd bij de GGD Amsterdam. De snelle test is geschikt voor zowel mensen met als zonder klachten. MolGen, dat al vroeg met TNO samenwerkte, gaat de gehele inrichting van de mobiele labs en de toelevering van gebruikersartikelen verzorgen. Op korte termijn zullen ook commerciële teststraten kunnen gaan werken met de LAMP-test. Het ministerie van VWS wil de LAMP-test samen met de SpiroNose-blaastest inzetten, niet alleen om de testcapaciteit op korte termijn uit te breiden, maar vooral ook om veel sneller dan nu de uitslag van een test te kunnen geven.

Sneller en goedkoper
De corona LAMP-test van TNO kan na een uur met een nagenoeg zelfde nauwkeurigheid als de PCR-test aangeven of een onderzocht monster het coronavirus bevat. Kort daarna kan dat resultaat via de GGD met de geteste persoon worden gedeeld. Bij de standaard PCR test, die bovendien veel duurder is, kan dat gehele proces in de praktijk meer dan 24 uur duren. Een snelle uitslag betekent dat bij een negatieve uitslag de betrokkene meteen weer aan het werk kan en niet onnodig lang hoeft te wachten. Een uitbreiding van de totale testcapaciteit betekent ook dat de wachttijd voor iedereen voor een test kan worden teruggebracht.

Schaalvergroting
“Na de klinische validatie in oktober jl. bij de GGD Amsterdam, heeft TNO de testmethode verder geoptimaliseerd en geschikt gemaakt om ook in grote aantallen tests te kunnen verwerken. Ook die schaalvergroting is in december gevalideerd bij de GGD Amsterdam. We zijn verheugd dat MolGen het initiatief nam om de TNO LAMP coronasneltest toepasbaar te willen maken voor de grootschalige uitrol onder leiding van het ministerie VWS”, aldus managing director Peter van Dijken van TNO Healthy Living.

Maarten de Groot, CEO van MolGen voegt hieraan toe: “Hoewel we recentelijk gestart zijn met het vaccinatieprogramma, zien wij de komende tijd de vraag naar betrouwbare snelle coronatesten toenemen. Wij zijn trots om als Nederlands bedrijf samen met TNO de mensen in Nederland te kunnen bedienen van een snellere en betrouwbare test. Het kunnen bijdragen aan het aanzienlijk vergroten van de testcapaciteit en het terugbrengen van de wachttijd is voor MolGen een mijlpaal in deze corona-periode.” De teststraten krijgen ieder een dagelijkse testcapaciteit van 2.500 tot 5.000 testen.

Na een begin binnen het Brains4Corona programma van TNO is de LAMP-test verder ontwikkeld door TNO en MolGen voor het ministerie van VWS in samenwerking met de GGD Amsterdam, RIVM, DSM, LUMC, UMCG en daarbij financieel ondersteund door ZonMw.