De Brabantse zorginstelling Boeijend Huys opent medio 2017 de deuren van een nieuwe particuliere woonzorgvoorziening voor dementerende ouderen. De verbouwing van een Tilburgse villa tot de woonvoorziening wordt mogelijk gemaakt middels een maatschappelijk funding platform. Deze financieringsvorm speelt in op de huidige ontwikkelingen binnen het zorgvastgoed, waar investeringen steeds meer toenemen en een financieel en maatschappelijk rendement een grote rol spelen. Dit unieke project wordt gerealiseerd door een samenwerking tussen SorgHuys Investment NV. en maatschappelijk funding platform AndersFinancieren.

In een tijd waar banken minder vrijgevig zijn met financieringen, de vergrijzing toeneemt en veranderingen in het zorgstelsel plaatsvinden, is het voor beleggers aantrekkelijker geworden om in zorgvastgoed te beleggen. Het segment wonen, zorg en welzijn heeft een beperkte conjunctuurafhankelijkheid en er is een grote (huur)vraag naar dit type vastgoed vanwege demografische ontwikkelingen. Dit betekent een relatief laag risicoprofiel voor de investeerder. ‘Door te investeren in stabiel verhuurd vastgoed kan op een directe wijze in vastgoed geïnvesteerd worden. Hierdoor kan een mooier rendement behaald worden dan op een traditionele spaarrekening waar de rente fors lager is’, aldus Peter Visscher, medebestuurder SorgHuys. Tevens zijn beleggers en spaarders steeds meer op zoek naar andere manieren om hun geld te beleggen met een gezond maatschappelijk rendement. Daarbij speelt mee dat de rente een historisch dieptepunt heeft bereikt. Er is een toenemende behoefte om grip te houden op eigen geld en ook om iets goeds voor de maatschappij te doen.

Herontwikkeling
De herontwikkeling van de villa tot woonzorgvoorziening wordt begeleid door SorgHuys, een partij die beschikt over specifieke vastgoed- en marktkennis en ruime ervaring heeft met het initiëren, structureren en beheren van vastgoed beleggingsfondsen. De herontwikkeling wordt gefinancierd middels een samenwerking met het maatschappelijk funding platform AndersFinancieren. Het platform stelt SorgHuys in staat om de herontwikkeling van de villa naar een woonzorgvoorziening op een transparante en financieel gedegen wijze te profileren. Via het platform kunnen donaties worden ingezameld en obligaties worden uitgegeven. Dit is al mogelijk vanaf een bedrag van 500 euro, met een beperkt risicoprofiel. Dit maakt dat naast een professionele belegger ook een particuliere belegger op een zinvolle, maatschappelijke wijze kan beleggen in lokale initiatieven. De lening wordt uitgegeven voor maximaal 10 jaar. Het rendement is 5%, een mooi rendement vergeleken bij het rendement van een spaarrekening. “Beleggen in aandelen of bedrijfsobligaties kan meer opleveren, maar bij obligaties voor een maatschappelijk initiatief hebben investeerders ook een maatschappelijk idee: ouderenzorg in de buurt financieren, de zeer noodzakelijke vernieuwingen mogelijk maken”, zegt Irma Langeraert, oprichtster van AndersFinancieren.

Stabiel rendement
SorgHuys en AndersFinancieren verwachten dat er voldoende investeerders interesse zullen hebben in de obligaties voor de herontwikkeling van de villa tot woonzorgvoorziening. ‘Met de funding willen we samen een succesvolle invulling geven aan de toenemende vraag naar gestapelde financiering van kwalitatief goed zorgvastgoed’, aldus Cor van Eggelen, medebestuurder SorgHuys.Investeerders kunnen iets goeds doen met hun geld en ontvangen daarvoor een mooi en stabiel rendement.

De villa zal verbouwd worden naar 20 wooneenheden waar dementerenden ouderen gehuisvest worden. De bouw zal begin 2017 beginnen en naar verwachting zal Boeijend Huys in medio 2017 de deuren openen.

Informatie zorginstelling Boeijend Huys
Boeijend Huys exploiteert particuliere kleinschalige woonvoorziening voor ouderen met dementie en (jong) volwassen met een beperking op verstandelijk, sociaal en/of emotioneel gebied. Boeijend Huys is een initiatief van het echtpaar Patrick en Wendelien van Boeijen. Beiden hebben werkervaring opgedaan in verschillende sectoren van de zorg en hebben een goed beeld gevormd over hoe de zorg georganiseerd is. Eén vraag rijst telkens weer bij hem op: waarom is de zorg zo complex georganiseerd en kan het niet anders, beter, goedkoper en vooral klantvriendelijker? Vanuit deze vraag is van Boeijen samen met zijn vrouw, Wendelien, Boeijend Huys Ouderenzorg BV gestart. In 2013 startten zij met hun eerste woonvoorziening voor maximaal tien ouderen met dementie in een pand in Berkel-Enschot. Vier woonzorgvoorzieningen in Brabant zijn de afgelopen jaren geopend en momenteel is van Boeijen bezig met een villa aan de Bosscheweg in Berkel-Enschot waar in 2017 ouderen kunnen gaan huisvesten met 24/7 zorg.

Via obligaties streven zij ernaar EUR 1,0 miljoen op te halen voor de herontwikkeling van een villa tot een woonzorgvoorziening. Dit wordt gerealiseerd door middel van funding, door een samenwerking van SorgHuys Investment NV. met maatschappelijk funding platform AndersFinancieren. ‘Naast een geschikte locatie voor de realisatie van een volledig vernieuwde woonzorgvoorziening voor dementerende ouderen waren wij ook op zoek naar een passende financieringsvorm. Beide hebben we gevonden, via een gestapelde financieringsconstructie’, aldus van Boeijen.

Vanaf 23 september kunt u zich inschrijven voor deze obligatie van ‘SorgHuys Tilburg B.V.’ via: www.andersfinancieren.nl

Wilt u meer weten over dit project, ga dan naar: www.sorghuys.nl

Bron: Sorghuys