Het Groningse VR-bedrijf yellowBird en het Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis trappen samenwerking af met VR wereldprimeur.

Het Groningse VR bedrijf yellowBird en het Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis hebben het Roemeense brandwondenslachtoffer Catalin Gradinariu nu al een onvergetelijke Kerst bezorgd. Ze herenigden hem in Groningen live & virtueel, door middel van een tweerichtingsverkeer VR-livestream, met zijn familie en vrienden in Boekarest. Het brandwondencentrum krijgt van yellowBird het komende jaar de beschikking over de benodigde apparatuur om deze zorginnovatie voor meer patiënten mogelijk te maken.
https://vimeo.com/148990110
Catalin Gradinariu is één van de vele slachtoffers van de rampzalige brand in de Roemeense nachtclub Pioneer waar op 30 oktober meer dan 60 doden te betreuren waren en meer dan 150 gewonden vielen. Vanwege de grote aantallen brandwondenslachtoffers werden diverse patiënten naar het buitenland vervoerd.  Waaronder Catalin, die naar Groningen werd gebracht. Sindsdien wordt hij daar behandeld in het brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis; duizenden kilometers verwijderd van zijn familie en vrienden.
Ver van huis en toch thuis
yellowBird liet Catalin – virtueel – plaatsnemen aan de stamtafel in zijn favoriete restaurant te Boekarest om zijn familie en vrienden daar te verrassen met de mededeling dat hij met Kerst weer thuis zal zijn.  Op exact hetzelfde moment liet yellowBird Catalin’s familie en vrienden het ziekenhuis in Groningen – virtueel – bezoeken. Dit alles met een tweerichtings-VR-livestream waardoor er live in Surround Video gecommuniceerd kan worden; een technische wereldprimeur!
Bas Beukers, CEO van yellowBird: “Met de opkomst van VR zullen ook de toepassingen ervan zich in de komende jaren ontwikkelen. Zo zullen wij de aankomende periode allerlei VR-initiatieven in en rondom zorg gaan ontplooien. Denk bijvoorbeeld aan kinderen in staat stellen belangrijke lessen te volgen op school, of een belangrijke wedstrijd van hun sportteam of een verjaardagsfeest bij te wonen. Met onze techniek is het mogelijk om mensen een écht actief onderdeel te laten worden van een andere omgeving; het is alsof je er zelf bent. VR kan en zal daarom een enorme -positieve- stempel op de zorg van patiënten gaan drukken.”
Immersive Care
De hereniging van Catalin is een eerste initiatief van de samenwerking tussen yellowBird en het brandwondencentrum in het Martini Ziekenhuis. Onder de noemer Immersive Care zal er in het komende jaar op verschillende manieren en voor verschillende patiëntgroepen onderzocht worden hoe VR kan bijdragen aan de verzorging van patiënten en het optimaliseren van hun verblijf in het Martini Ziekenhuis. Dankzij de nieuwe mogelijkheden van VR, kunnen brandwondenpatiënten uit hun isolement gehaald worden gedurende hun behandeling, zonder dat ze gevaar lopen op een infectie.
Gerard Beerthuizen, chirurg en medische manager Brandwondencentrum Groningen: “Immersive Care sluit volledig aan bij ons motto ‘Innovatieve zorg op maat’. We gebruiken al een VR-bril als hulp voor de pijnbestrijding bij verbandwisselingen; met deze innovatie staat de mens centraal. Hiermee brengen we iemands wereld, iemand leven in het ziekenhuis. Daardoor voelen patiënten zich beter, kunnen ze zich meer ontspannen en hebben ze minder pijnmedicatie nodig.”
Opmars Virual Reality
VR maakt momenteel een ongekende opmars door; met de komst van de VR-brillen Oculus Rift en Samsung Gear wordt VR gezien als dé nieuwe manier van content creatie en distributie, die bepalend gaat zijn voor de –immersieve– invulling van games, films, muziek en sport. Naar verwachting zal de markt van VR-headsets in 2020 meer dan 100 miljoen stuks bedragen.