Jan Zijlstra en Huibert Tjabbes zijn met hun Vascoscoop de winnaars van de Ureka Mega Challenge 2015.
De jury beloont de uitvinding met een prijs van 50.000 euro. Het handzame apparaatje helpt verpleegkundigen om bij nierpatiënten die dialyseren in één keer, zonder mis te prikken, de shunt te vinden. Het Piratenspel ‘De Reis van 5’ wint de Publieksprijs van 25.000 euro.
De jury van de Ureka Mega Challenge is onder de indruk van de Vascoscoop en ziet een enorme potentie voor het apparaatje. “Behalve bij patiënten die hemodialyse ondergaan, zijn ook toepassingen denkbaar in de zorg voor traumapatiënten en in moeilijke situaties zoals in oorlogsgebieden”, aldus de jury. “Dat geeft deze uitvinding enorm veel power.” De winnaars ontvangen de prijs onder een daverend applaus en enthousiast gejuich vanuit een zaal vol ondernemende zorgverleners en eerdere Ureka-finalisten.

Doorbraak: nooit meer mis prikken!
De Vascoscoop is iets groter dan een horloge. Verpleegkundigen kunnen het apparaatje met een bandje aanbrengen op de arm van de patiënt. Op het schermpje zien zij een echobeeld van de naald én de shunt – de onderhuidse verbinding tussen ader en slagader voor de hemodialyse. Zo kunnen ze de shunt in één keer goed aanprikken. “Nederland telt 6000 dialysepatiënten die wekelijks hun bloed moeten laten ontgiften door een machine, omdat hun nieren niet meer werken”, vertelt uitvinder Jan Zijlstra, gepensioneerd radioloog. “In de praktijk wordt bij 20 tot 40 procent van de patiënten de eerste keer mis geprikt. Dat leidt tot pijn, bloeduitstortingen, stolsels, infecties en soms tot verlies van de shunt, terwijl dat letterlijk hun life line is. De Vascoscoop is een echte doorbraak. De Nierstichting staat achter ons. Er is een nauwe samenwerking met nefroloog Peter Blankestijn en Pontes Medical van het UMC Utrecht. Ook werken we samen met het academisch ziekenhuis Maastricht, de Technische Universiteit Delft, De Nierpatiënten Vereniging Nederland en het innovatieve bedrijf Novioscan. We willen het apparaatje in 2017 op de markt brengen.”
Publieksprijs
Het UMC Utrecht organiseert de Ureka Mega Challenge dit jaar voor de vijfde keer. Die feestelijke gebeurtenis wordt gevierd met een extra Publieksprijs ter waarde van 25.000 euro, beschikbaar gesteld door de Vrienden van het UMC Utrecht. Bijna de helft van de ruim 3500 publieksstemmen gingen naar het Piratenspel ‘De Reis van 5’ van Merel Vingerhoets en Brenda Janssen. De jonge bedenkers van het gezond-eten-spel maakten bij de prijsuitreiking een ware vreugdesprong. Er is veel lof voor de enorme stappen die zij maakten in hun businessplan. “We zien het spel graag op de markt komen”, aldus de jury. “Het thema voeding verdient meer aandacht.” ‘De Reis van 5’ bestaat uit een schatkist vol goudstukken en speelse opdrachten rond eten en voeding. Het spel helpt langdurig zieke kinderen van tussen de vier en tien jaar om weer een gezond eetpatroon te ontwikkelen. “Deze kinderen kampen nogal eens met misselijkheid, smaakverandering, weinig trek of juist eetbuien”, vertelt Janssen. “Ons spel maakt gezond eten weer leuk. Er is al belangstelling voor van diëtisten, pedagogische medewerkers en uit de jeugdgezondheidszorg.”
Trots
Sinds het UMC Utrecht in 2012 startte met de Ureka Mega Challenge, stuurden 180 mensen een goed idee in om de gezondheidszorg te verbeteren. “Niet alleen de winnaars weten dat door te ontwikkelen, ook de andere finalisten en zelfs niet-finalisten lukt dat. Ook voor de Fixaid en de CU-app ziet de jury veel kansen”, weet presentator Jos Kuilboer, programmadirecteur bij het Cancer Center van het UMC Utrecht. “Natuurlijk zijn er onderweg teleurstellingen en tegenwind. Maar jullie gaan allemaal door!”
De Ureka Mega Challenge laat op een fantastische wijze zien wat innovaties daadwerkelijk betekenen voor de patiënt, aldus Margriet Schneider, voorzitter van de raad van bestuur. “Daar mag heel het UMC Utrecht trots op zijn. Hier komen het belang van de patiënt, dagelijkse inzichten en creativiteit samen. De raad van bestuur en de divisies ondersteunen de ideeën: met kennis en financieel. En dat is ook hoe het werkt: innoveren doen we samen.”
Bron: UMC Utrecht