De afdeling Orthopedie van het HagaZiekenhuis heeft zijn app ‘Haga Orthopedie’ voor smartphones en tablets uitgebreid.
Patiënten die een heup- of schouderprothese moeten ondergaan, worden via de app geïnformeerd over hun behandelpad. Vanaf het moment dat samen met de orthopedisch chirurg wordt besloten tot operatie, tot en met de nazorg als de patiënt weer thuis is, is er informatie beschikbaar.

De patiënten die een heupprothese krijgen, kunnen al sinds januari gebruik maken van de voorlichtingsapp. Sinds augustus is er in de app ook voorlichting beschikbaar voor patiënten die een schouderprothese krijgen. De reacties van patiënten zijn positief. Ook voor patiënten die andere ingrepen moeten ondergaan wordt de app stapsgewijs verder uitgebreid.
Voorlichting op juiste moment
De app is actief, want pop-ups herinneren de patiënten aan zaken die zij voor of na de operatie moeten doen. Zo kunnen patiënten nog beter en op de juiste momenten worden voorgelicht. Een voordeel is ook dat bijvoorbeeld mantelzorgers of familieleden overal kunnen meekijken.
De handige app ‘Haga Orthopedie’ is gratis te downloaden in de App- of Google Play Store. Na het invoeren van de datum van de operatie en het selecteren van de ingreep start de app met een tijdlijn. Daarin staat alle relevante informatie over de fase vóór de opname, de fase van de opname en de fase ná de opname. Er zijn meerdere filmpjes te bekijken, waarin eigen medewerkers, zoals een gastvrouw, een verpleegkundige en een fysiotherapeut aan de patiënten handige en belangrijke informatie geven.