Sinds kort is er voor alle endoscopische onderzoeken in het Radboudumc digitale voorlichting voor patiënten. Zo kunnen zij zich thuis in alle rust voorbereiden op deze onderzoeken.

Het Radboudumc is samen met Medisch Spectrum Twente het eerste ziekenhuis dat voor álle endoscopische onderzoeken een digitale voorlichting inzet. In 2016 zullen in het Radboudumc zo’n 4.000 patiënten op deze manier voorbereid worden.

De digitale voorlichting is een speciale webapplicatie, die je vanaf de pc, tablet of mobiel kunt bekijken. In deze multimediamodule worden patiënten door middel van 3D-visualisaties, foto’s, video’s, voice-over en teksten geïnformeerd over het onderzoek dat ze krijgen. De patiënt weet zo beter wat hij kan verwachten van zijn behandeling in het umc. Van de ontvangst, het opnamegesprek, de kennismaking met de arts, het onderzoek zelf tot en met de controlebezoeken.

Minder angstig
Voorheen werden patiënten op het verpleegkundig spreekuur voorbereid op hun endoscopie. ‘We merkten dat patiënten de informatie niet altijd goed konden onthouden. Via de applicatie kan de patiënt rustig alle informatie tot zich nemen’, zegt endoscopieverpleegkundige Cariline Roosen. ‘De endoscopische onderzoeken zijn vaak geen prettige onderzoeken. Patiënten kunnen daar angstig voor zijn. Door te laten zien wat er staat te gebeuren, bijvoorbeeld via een animatie van een kijkslang in de dikke darm, hopen we dat die angst wat minder wordt.’

22 endoscopische onderzoeken
Voor alle onderzoeken die het endoscopiecentrum (Maag-, Darm-, Leverziekten) doet, is nu een webapplicatie ontwikkeld, 22 in totaal. Het gaat dan onder meer om darmonderzoek, maagonderzoek, inwendige echo’s, leverbiopsies, onderzoek van de galwegen, en het oprekken van de slokdarm. De applicatie is ontwikkeld door een softwarebedrijf en toegespitst op de situatie in het Radboudumc. Zo zijn er video’s gemaakt op de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten zodat de patiënt alvast vertrouwd raakt met de plek waar hij wordt behandeld.

Bron: Radboudumc