Het Bravis ziekenhuis in Roosendaal heeft twee operatiekamers overgenomen van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. De operatiekamers zijn volgens een modern industrieel bouwconcept gerealiseerd en daardoor in grote bouwdelen verplaatsbaar. De overname is om meerdere redenen bijzonder.

Lage afschrijving
Door de overname is de afschrijving op de operatiekamers over de afgelopen negen jaar zeer beperkt gebleven. Industriële bouw kent een afschrijving die vrijwel gelijk is aan conventionele bouw, dit betekent dat een dergelijk hoogwaardig complex na 9 jaar tot wel 50% van de aanschafwaarde kan vertegenwoordigen. Dit onderschrijft de stelling dat industriële bouw uniek is. De kwaliteit en duurzaamheid van conventionele bouw, gecombineerd met snelheid en flexibiliteit, bieden mogelijkheden binnen vastgoed die op geen enkele andere wijze gerealiseerd kunnen worden.

Uniek concept
Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda heeft in 2009 gekozen voor industriële bouw van Cadolto Benelux BV. Door de toepassing van volledig geprefabriceerde hoogwaardige bouw heeft men indertijd gekozen voor kwaliteit, snelheid en zeer beperkte overlast. Nu, na negen jaar, is de huidige verkoop en verplaatsing van het vastgoed een economisch zeer aantrekkelijk alternatief, bij andere bouwvormen had men waarschijnlijk moeten kiezen voor sloop.

Tijdelijk inzet
Binnen de zorg in Nederland wordt nog regelmatig geïnvesteerd in tijdelijke huisvesting. Het betreft vaak bouwvormen die na gebruik van drie tot vijf jaar niet meer op een technische en economisch aantrekkelijke wijze opnieuw ingezet kunnen worden. Bij technisch hoogwaardige gebouwen waar strenge eisen aan worden gesteld betekent dit vaak hoge afschrijvingen en desondanks inleveren op kwaliteit en comfort. De in Gouda gerealiseerde industriële bouwvorm toont aan dat ook bij tijdelijk inzet gekozen kan worden voor volwaardige bouw zonder compromissen. De initiële investering is vrijwel gelijk aan conventionele bouw, net als de kwaliteit en levensduur. Door de verplaatsbaarheid van industriële bouw zijn echter de uiteindelijke kosten bij tijdelijke inzet vaak veel lager dan bij traditionele tijdelijke bouwvormen.

Duurzaamheid
Met industriële bouw heeft het Groene Hart Ziekenhuis niet alleen voor een economisch aantrekkelijk alternatief gekozen, maar ook voor duurzaamheid. De verhuizing naar Roosendaal biedt met een zeer beperkte inzet van nieuwe materialen en energie volledig behoud van de functionaliteit en kwaliteit en daarmee de initiële investering. Aan het einde van de levensduur, die gelijk te stellen is aan conventionele bouw, kan het gebouw gedemonteerd worden en zijn alle basismaterialen volledig recyclebaar.

Win-winsituatie
Het Bravis ziekenhuis wordt de nieuwe eigenaar van twee volwaardige operatiekamers. Daarmee bespaart het ziekenhuis aan de ene kant op de benodigde investering in de nieuwe afdeling Dagbehandeling. Aan de andere kant bieden de operatiekamers door hun hoge kwaliteit en goede uitrustingsniveaus meer flexibiliteit en mogelijkheden voor de toekomst. Bovendien is de bouwtijd van de nieuwe afdeling met de aanschaf aanzienlijk ingekort.

Spectaculaire verhuizing
De operatiekamers staan momenteel op een staalconstructie op de binnenplaats van het Groene Hart Ziekenhuis. Het uithijsen vond plaats op zaterdag 16 juni met de inzet van een enorme 1.200 tons rupskraan. De operatiekamers worden in vijf forse gebouwdelen verhuisd, inclusief alle installaties en inrichting. Het gewicht per bouwdeel loopt op tot circa 40 ton. De delen (in dit geval circa 12 meter lang en 5,25 meter breed) leggen een vlucht af van circa 60 meter. Daarna vinden zij met een speciaal transport hun weg naar het Bravis ziekenhuis in Roosendaal, waar zij nog diezelfde dag worden geplaatst.

Bron: Cadolto

Foto: Uithijsen in Gouda (Bart Bruggeling fotografie)